Barış Çiçeği Bakımı (Spatifilyum ve Yelken Çiçeği) | Barış Çiçeği Nasıl Çiçek Açar?

Bugünkü konuğum gösterişli beyaz çiçekleri ile oldukça zarif bir görüntüye sahip olan Barış Çiçeği.

Barış çiçeği, Spatifilyum ve Yelken Çiçeği isimleriyle de biliniyor. Baris cicegi, kis aylarinda normal oda sicakliginda tutuldugunda, yazın ise  direk gunes isigindan korundugu taktirde yetistirmek icin cok kolay bir bitkidir. Tabi bir Zamia yada Dracena bitkisi gibi ihmal edilmeye çok gelmez. Çiçekli bir bitki olduğu için bazı bakım ihtiyaçlarına dikkat etmeniz gerekecektir.

Barış çiçeğinin bakımını aksatmadan devam ettiğiniz sürece yapraklarının üzerinde zarif bir şekilde asılı duran bu harika çiçek sapları, uzun süre size eşlik etmeye devam eder.

Barış Çiçeği

Bir çoğunuz biliyordur. ”Çiçek uzmanı” isimli bir Instagram sayfam var. Bana bu bitki ile ilgili en fazla 3 soru soruluyor.

  • Barış çiçeğim yapraklarını döküyor?
  • Barış çiçeğimin yaprakları kahverengileşiyor?
  • Barış çiçeğimin rengi neden yeşile dönüyor?
  • Barış çiçeğim çiçek açmıyor?

Bu durumda ne yapmalıyım?

Bu sorularınızın hepsini cevaplayacağım.

Öncelikle Barış çiçeği bakım detaylarından bahsedelim. Sonrasında ise problem ve çözümlerine değinelim.

Bu bitkimiz, doğrudan güneş ışığı almadığı, kuvvetli aydınlık ortamları tercih eder. Az ışıklı ortamlarada uyum gösterebilen bir yapısı vardır. Fakat ışık ne kadar azalırsa, çiçeklenme süresi uzar veya çiçeklenme olmaz.

Barış çiçeği, iç mekan bitkisidir. Gelişme döneminde ortalama 18-20 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Kış aylarında ise 15-20  derece sıcaklık yeterlidir. Yani bizim yaz kış ev içi sıcaklık değerlerimiz, bu bitk için genel olarak uygundur.

Sadece kışın kalorifer veya soba yanan odalarda, nem oranın çok düşmemisine ve ısı kaynaklarına çok yakın bulunmamasına dikkat etmelisniz. Ayrıca soğuk odadan sıcak odaya olacak şekilde yer değişimlerini kesinlikle yapmamalısınız.

Sulamasına gelirsek eğer, bir çok bitkide olduğu gibi yazın sulamayı arttırmalı, kışın ise azaltmalısınız. Nemi seven bir bitkidir. Yaz mevsiminde ara ara yapraklarına su püskürtebilirsiniz.

Sulama zamanını anlamak için ise, toprağa parmağınızı 3-4 cm kadar daldırın, eğer  toprak kuru ise sulama yapabilirsiniz. Nemli ise sulamayı erteleyin.

Her yıl toprak değişimini bu bitki için tavsiye etmiyorum. Eğer bitkinizde herhangi bir problem yoksa 2 yada 3 yılda bir toprak değişimi yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim Barış çiçeğinin problemlerine ve çözümlerine,

Barış çiçeğim çiçek açmıyor? Ne yapmalıyım?

Barış çiçeğinin çiçek açmaması, az ışık alan ortamda bulunduğunu gösterir. Çiçeğinizi daha fazla gün ışığı alan bir odaya almanız önerebilirim. Eğer ışığa rağmen açmıyor ise toprak besleme özelliğini yitirmiş olabilir. Yeşil yapraklı bitkiler için olan besinlerden kullanabilirsiniz.

Bitkinin çiçekleri neden beyaz açar?

Barış çiçeği, ihtiyacından az ışık alırsa çiçek yaprakları yeşilimsi bir renkte açar. Bitkinizi kuvvetli aydınlık olan bir ortama taşımalısınız. Bu direk güneş ışığı alan bir yer olarak algılanmamlı. Sadece sabah güneşini bir kaç saat alması yeterli. Sonrasında aydınlık ama direk güneş ışığı almayn bir ortamda konumlandırılmalı.

Bitkinin çiçekleri beyazdan yeşile dönüyor ne yapmalıyım?

Beyaz çiçeklerin zamanla yeşile dönmesi normaldir. Artık o çiçeğin ömrünün sonuna geldiğini belirtir. Çiçekler beyazdan yeşile döndüğü zaman makas ile tepesinden kesilebilir ve sap kısmını kendi kendine kurumaya bırakabilirsiniz.

Barış çiçeğim yapraklarını döküyor? Ne yapmalıyım?

Bitkinizi az suladığınıza işaret eder. Düzenli aralıklarla verdiğiniz su miktarını arttırmanız eski sağlığına kavuşturacaktır. Ben sulamasına dikkat ediyorum ama yine yaprakları dökülüyor derseniz. Toprağını kontrol etmelisiniz. Eğer toprağınızın drenejı yeterli değil sıkı bir toprak ise bitki suyu çekmez ve saksının yan boşluklarından direk suyu dışarı atar.

Toprağı iyice kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Barış çiçeğimin yaprakları sararıyor, kenarları kuruyor veya kahverengileşiyor!

Bu duruma bir kaç neden sebep olabilir. Öncelikle yaprak uçları kuruyor ise bulunduğu ortam çok havasız ve nem oranı düşük olabilir. Ayrıca sulama yetersiz olabilir. Öncelikle kuruyan yaprakları temizleyin. Uçları kuruyan yapraklarıda temiz bir makas ile temizleyin. Bitkinizi havadar ve kuvvetli aydınlık bir alanda konumlandırın. Besin takviyesi veriyorsanız bir süre kullanmayın. Sulamayı da kesinlikle toprağı kuru yada kurumaya yakın yapmaya özen gösterin. Eğer fazla suluyorsanız yapraklar sararacak ve yumaşayacaktır.

Unutmayın bu bitkiyi sadece çok su verip, köklerini çürütmek ve çok çok az ışık alması öldürebilir.

Bu 2 hatayı yapmadığınız sürece Barış çiçeğiniz uzun yıllar sizinle olacaktır.

Barış çiçeği bakımı ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Eğer değinmedim yada sizin sormak istedikleriniz varsa yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Yorum Bırakın