Madagaskar Yasemini Bakımı ve Çiçek Açtırılması

Bugünkü konuğum Madagaskar Yasemini. (Madagaskar Yasemini Bakımı)

Mumdan yapılmış hissi veren uzun ömürlü çiçekleri, ufacık boyutlarına rağmen etrafına yaydığı mis gibi kokusuyla son yıllarda bu bitkimiz çok popüler.

Şu sıralar tam zamanı. Çiçek marketlerde, seralarda internet gibi bir çok yerde karşınıza çıkabilir.

Madagaskar Yasemini

Madagaskar Yasemini genellikle  bir tel çember üzerinde yetiştirilmiş ve çiçekli olarak satılır. Yeniden çiçek açmaya ikna etmek biraz zor olabilir. Biraz dikkatli bakım sayesinde  bu bitkinin yeniden çiçek açmasını kesinlikle sağlayabilirsiniz ve birazdan size nasıl yapılacağını anlatacağım.

Madagaskar yasemini sadece yeni gelişim dallarından çiçek açar. Tomurcuk vermeye ise sıcak etkisiyle yeltenir. Yani havalar ısınmalı ve sıcaklık arttıkça bitki yeni dallar vermeli.

Çiçek açması ilkbahar ve yaz aylarında kuvvetli ışık alan hatta birazda direk sabah yada akşam güneşi alabileceği, nemli, sıcak bir yerde büyütülerek ve potasyum açısından zengin bir sıvı gübre ile beslenerek teşvik edilebilir.

Madagaskar Yasemini Nasıl Çiçek Açtırılır?

Madagaskar Yasemini

Özetlemem gerekirse;

Madagaskar Yasemini çiçek açması için;

  1. Sabah yada akşam güneşini 2-3 saat alabilmeli. Günün diğer kısmında ise kuvvetli ışık alan bir yerde bakılmalı.
  2. Bulunduğu ortam havadar olmalı. Yani kapalı balkonunuz varsa ve bu bitkiye orada bakıyorsanız balkon camlarını sürekli kapalı bırakmamalısınız. Olabildiğince hava akımını hissedebilmeli.
  3. İlkbahardan itibaren düzenli sıvı gübre ile beslemelisiniz. Potasyum açısından zengin bir besin tercih ederseniz çiçeklenmesi daha hızlı ve sağlıklı olur.
  4. Bitki yaşadığı bölge itibari ile nemli ortamları sever. Bulunduğunuz bölgenin havasu kuruysa, arada bi yapraklarına su fislamanız gelişimine çok büyük katkı sağlar.

Bu bitkimizin çiçeklenmesi için en önemli 4 ihtiyacı bunlar. Şimdi biraz daha detaya inelim.

Bitkim çok sayıda tomurcuk üretir ve hepsi bir anda açılmaz. Bu nedenle, her bir çiçeğin kokusu oldukça uçucu olsa da, daha uzun bir süre boyunca açmaya devam edecekler, yani bir aya kadar veya daha uzun süre onların kokularından  yararlanabilirsiniz.

Eğer bu bitkiden alacaksanız size tavsiyem  tomurcukları tam açmış halini değilde, tomurcukları açmamış olanları tercih etmeniz daha iyi olur. Böylece daha uzun süre çiçeklenme ve koku verme süreci devam edecektir.

Başlangıçta çok kokulu olan çiçeklerin her biri, yavaş yavaş solmaya ve sararmaya başladıkça kokusu ekşimeye başlar. Bazı insanlar bu aşamada kokudan hoşlanmazlar. Eğer sizlerde hoşlanmazsanız bu noktada ölmekte olan çiçekleri koparabilirsiniz.

Bitkiniz çiçek açacağı zaman yerini değiştirmeyin ve dalları bükmeyin. Yoksa tomurcuklarını döker. Yerini severse, yeni gelişimlere devam ediyorsa sonbahara kadar ara sıra birkaç defa tomurcuklanıp çiçeklerini açar.

Toprağı kurumaya başlar başlamaz su verin. Bu bitkimiz nemde büyür, bu nedenle birkaç günde bir su püskürtmek çok iyi gelir.

Bitkiyi çiçekli iken hareket ettirmemeye özen gösterin, aksi halde çiçekleri dökülebilir.

Çiçek ve tomurcukların dökülmesi sıcaklık dalgalanmalarından, az sulama  veya aşırı sulamadan yada nem eksikliğinden de kaynaklanabilir.

Çiçeklerin olmaması ise, düşük nem veya düşük sıcaklıklardan, kışın yanlış bakımdan veya beslenme eksikliğinden kaynaklanabilir.

Evet bu bitkimizin bakım detayları genel olarak bu şekilde. Şöyle balkonumda hoş kokulu bir bitkim olsun diyorsanız kesinlikle tavsiye ederim.

Yorum Bırakın