Evde Orkide Bakımı: Sulama, Çoğaltma, Budama ve Saksı Değişimi

Herkese selamlar. Bu içeriğimizde Orkide çiçeği bakımı ile ilgili en çok sorulan soruları cevaplamaya çalışacağım. Eğer sizinde orkide bakımı ile ilgili sorularınız varsa konu altı yorum bölümünde yazarsanız en kısa zamanda cevaplamaya çalışacağım.

Orkide, narin görünüşlü ama dayanıklı bir bitkidir.  Bakımına dikkat edilirse 10 seneye kadar gelişimini sürdürmeye devam edebilir. Orkide bakımı kolaydır. Sizde belli püf noktalara dikkat ederek, size senelerce sadık kalacak bir orkide yetiştirebilirsiniz.

Bu içerikte neler mi var?

  • Orkide bakımı nasıl yapılır?
  • Orkide nasıl çoğaltılır?
  • Orkide nasıl sulanır?
  • Orkide saksısı değişimi nasıl yapılır?
  • Orkide toprağı nasıl ve ne zaman değiştirilir?
  • Orkide dalları ve yaprakları neden sararır?

Bu soruların ve daha fazlasını aşağıda tek tek cevaplayacağım. Yalnız Orkide çiçeği ve bakımı konusunda hiç bilgisi olmayanlar için kısa bir bilgi paylaşımı yapıp sonrasında soru cevap bölümüne geçeceğim.

Orkideler, doğal ortamında ağaç üzerine tutunarak yaşamını sürdüren bir çiçektir. Gelişimi için tüm besin ihtiyacını yağmur sularından  ve ağaç ve çevresindeki besin kaynaklarından faydalanarak karşılar.

Orkide çiçeği direk güneş ışığını almayan, bol aydınlık olan yerlerde iyi gelişim gösterir. Evinizin direk güneş almayan alsa bile tül veya perdeden filtreli şekilde güneş alan yerleri orkidenin sağlıklı gelişebilmesi için son derece uygundur.

Orkide çiçeğinin kök yapısı diğer bitkilerden oldukça farklıdır.  Orkide, kökleri ile fotosentez yaptığı için köklerinde güneş ışığı alması gerekir. Bu nedenle orkidenizi şeffaf saksı içine ekmelisiniz. Şimdi gelelim orkide çiçeği ile ilgili en çok sorulan sorulara?

orkide fotoğrafı

Orkide Bakımı İle İlgili En çok Sorulan Sorular ve Cevapları

1) Orkidemi ev yada ofiste nasıl bir yerde bakmalıyım?

Orkidelerin toprağı normal çiçekelerdeki gibi topraktan değil ağaç kabuklarından oluşur. Orkide, ağaç kabuklarından yeterli besin alamadığı için gerekli besinleri hava ve ışıktan alır. Bu nedenle ne kadar aydınlık eşittir sağlıklı orkide diyebiliriz. Orkidenizi bol aydınlık olan ve öğle güneşini direk almayan  ortamlarda bulundurmalısınız.

2) Orkide çiçeğimi nasıl sulamalıyım?

Orkidenizi en sağlıklı sulamak için içi su dolu kovaya orkide çiçeğinizi daldırmaktır. Nasıl olduğunu görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Kovanın içine koyduğunuz suyun oda sıcaklığında ve klorsuz olmasına dikkat edin. 15-20 saniye kovanın içinde beklettiğiniz orkidenizi çıkarıp iyice süzdükten sonra uygun bir  yerde iyice süzülmesini bekleyin ve sonra tekrar yerine alabilirsiniz. Sulama zamanını ise bitki köklerinden anlayabilirsiniz. Bitki kökleri her daim yeşil olmalı. Kuruduğunda beyazlar. Beyaz gördüğünüzde sulama işlemini yapmalsınız. Çok sulama işlemi yaparsanızda kökler normale göre şişer. Suyu azlatmanız gerekir.

3) Orkidemin saksısını ve toprağını ne sıklıkla değiştirmeliyim?

Orkide kökleri dal gibi sağa sola uzar. Bu durumda görüp hemen saksısını değiştirmem gerekir diye düşünmeyin. Orkide kökleri sıkıştıkça çiçeklerini açmaya başlar. Kökler iyice dışarıya çıkmaya başlarsa bir boy büyük saksı ile değişimini yapabilirsiniz.

Orkide toprağına gelirsek eğer, orkide toprağı diğer saksı çiçeklerinin toprağından çok farklıdır. Ağaç kabuklarından ve torftan oluşur. 2-3 senede bir bu karışımın durumuna bakarak değişimi yapılması gerekebilir.

4) Orkidem kaç sene çiçek açar?

Orkidenizin düzenli bakımını yapar, sulamasını ve besin ihtiyaçlarını düzenli karşılar, bol aydınlık ortamda bakımını sağlarsanız yaklaşık 10 sene kadar çiçeklenmeye devam eder.

5) Orkidemin yaprakları ve dalları sarardı, ne yapmalıyım?

Orkide çiçeği çok dayanıklı bir bitkidir.  Yaprakları ve dalları sararsa bile, çiçeğin köklerinde sararma ve çürüme olmadığı sürece her zaman çiçeklerini verebilir.

Orkidenizin düzenli bakımınızı yaptığınız sürece çiçeğin dallarında ve yapraklarında sararma olmaz. Sararma olursa eksik yapılan bir şeyler var demektir.

6) Orkidem çiçek döküyor. Bir daha açar mı?

Evet açar. Orkidenin çiçekleri belli bir süre kaldıktan sonra dökülür ve çiçek dalı üstten  kurur. Dal kuruduğunda alt taraftan 3 boğum sayarak üstünden kesebilirsiniz. Sonrasında çiçeğiniz tekrar çiçek açmaya devam eder. Daha kısa sürede çiçek açmasını isterseniz orkide vitamini kullanabilirsiniz. Unutmadan çiçekelri dökülen dal iyice kurumadan kesilmemelidir.

7) Orkidemin dalları var ama çiçek açmıyor. Ne yapmalıyım?

Orkidenizin düzenli bakımını yaptığınızda çiçeklerini belirli aralıkla açmaya devam edecektir. Çiçek açma düzeni yaptığınız bakıma göre değişir. Örneğin nemsiz, kalorifer veya klimanın olduğu ortamlarda veya az güneş alan yerlerde çiçeklenme süresi daha uzun olur. Orkidenizi bol aydınlık bir yere koyun ve her hafta düzenli olarak sulayın. orkideniz ortalama 1-2 ay içerisinde yeni filizler vermeye başlayacaktır.

Orkide bakımı ile ilgili en çok sorulan sorulara cevap vermeye çalıştım. Sizinde sormak istediğiniz sorular varsa hemen alttaki yorum kısmından sorabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki Orkide bakımı ile ilgili hazırladığımız videoda  daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

1 Yorum

Yorum Bırakın