Yaprak Güzeli (Kolyos) Çiçeği Bakımı

Harika bir çiçek tanıtacağım size. Evinize renk katacak bu çiçeğimizin ismi Kolyos çiçeği. Yapraklarındaki renklerinden dolayı ülkemizde daha çok Yaprak Güzeli çiçeği olarak biliniyor. Ben bu çiçeğe bakamıyorum, hemen yapraklarını döküyor yada kuruyor gibi sorularınız olucağını düşünerek size Yaprak Güzeli bakımı ile ilgili püf noktaları tek tek anlatacağım.

yaprak güzeli çiçeği fotoğrafı

Yaprak Güzeli Bakımı Püf Noktaları

Yaprak güzeli ev ortamında en çok bakılan süs bitkilerinden biridir. Soğuk havayı sevmeyen bu bitki, tohumlarının çimlenmesi sonucu çoğaltılabilmektedir. Ekilen tohumlar çabucak çimlenerek büyür. Yaprak güzeli bitkisi ev ve iş yerlerinde içi mekan bitkisi olarak bir kaç yıl solmadan yetiştirilebilmektedir.

Yaprak güzeli bitkisi diğer ev çiçeklerine oranla soğuğa değil, serin havada da oldukça hassaslaşır. Bu nedenle sonbahar gibi mevsimlerde dışarıya alınmamalıdır. Güneş gören yerlerde beslenmesi durumunda yaprakları daha büyür ve boyu 1 metreye kadar ulaşabilir.

Yaprak güzelini saksıda beslerken tek sıra halinde dikilmesi önerilir. Her türlü toprakta yetişebilir ancak en çok yaprak verdiği humuslu doğal topraktır. Güneşi sevmesine rağmen direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Tülün arkasında beslenmesi, yarı güneşli olarak yetiştirilmesi önerilir. Güneş alışına göre yapraklarının rengi değişmektedir. Gölgeli olan yerde beslenir ise, yaprakları yeşil olarak görünür. Güneşi bol olan yerde yetiştirildiğinde ise rengi kırmızıya doğru gider. Her iki durumda da çiçek cansızlaşmaya başlar bu nedenle yarı gölge, yarı güneş olan yerde beslenmelidir.

Köksüz olan dallardan su içinde köklendirilebilir. Yaprak güzelinin ise sulama konusunda bir hassasiyeti yoktur. Belirli bir ölçü ile belirli günlerde sulanması yeterli olacaktır.

Önemli: Çiçek tomurcukları belirdiği anda bunları koparıp yok etmelisiniz. Yoksa  çiçeğiniz cılız kalır ve amacı çiçek açıp tohum vermek olur sonrasında ise ölür. Tohum ihtiyacınız varsa yan dallardan sadece birisinin çiçek açmasına izin verebilir. Buradaki tohumları yeni üretim için kullanabilirsiniz.

Yaprak Güzeli Bakımı (Detaylı Anlatım)

Kolyos yani yaprak güzeli bitkisinin ana vatanı Asya ve Afrika kıtasıdır. İç mekan bitkisidir. Soğuğa ve esintiye çok hassas olduğu için balkonda yada bahçede bakılması önerilemez.

Yapraklarının rengi aldığı güneş ışığına göre farklılaşır. Kırmızı, pembe ,yeşil ve sari renk olan yaprak renkleri oldukça gösterişlidir.

Işık İsteği;

Yaprak güzeli ne tam güneş altında ne de tam gölge alanda bırakılmamalıdır. Sağlıklı büyümesi için yarı gölge, bol ışık alan, aydınlık yerler yaprak güzeli için harika ortamlardır. Öğle güneşi özellikle direk vurmamalıdır. Güneş alan pencere önü, tül ile filtrelenmiş aydınlık yaprak güzeli çiçeği için en iyi ortamdır.

Sıcaklık İsteği;

Ev ortamı sıcaklığı yaprak güzelinin gelişmesi için yeterlidir. Kışın sıcaklık 15°C altına düşmediği sürece Kolyos çiçeği gelişimini sürdürür.

Toprak İsteği;

Yaprak güzeli çok sert olmadıkça hemen hemen her toprakta rahatça yaşamını sürdürebilir. Humuslu doğal toprakta ise en iyi gelişimini gösterir.

Sulama İsteği:

Yaprak güzeli bir çok çiçek gibi suyu sever. Özellikle sulamaya dikkat etmenize gerek yok. Toprağı kurumaya başladıkça sulayabilirsiniz. Yazın sulamayı bol tutmalı kışın ise azaltmalısınız. Toprağı nemli kalması yeterlidir.

Gübreleme:

Gübreleme yapmasanızda çiçeğiniz gelişir ve büyür ama daha gösterişli bir çiçeğinizin olmasını istiyorsanız gübreleme önerilir. Mart ayından sonra belirli aralıkla gübreleme yapabilirsiniz.

Saksı Değişimi:

Yaprak güzeli çiçeğiniz iyice büyüyüp gelişmediği sürece saksı değişimine gerek yoktur. Saksını iyice sıktığını düşünüyorsanız ilkbahar aylarında bir boy büyük saksı değişimi yapabilirsiniz. Normal şartlarda ise 3 yılda bir saksı değişimi düşünebilirsiniz.

Budama:

Budama işlemi yapmak istiyorsanız Şubat ve Mart ayları uygundur. Kurumuş veya çürümüş dal ve yaprakları budayabilirsiniz. Genel bir budama önerilmez.

Çoğaltılması:

Yaprak güzeli çiçeği hem tohumdan hem yapraktan çoğaltılabilir. Gelişmiş yaprak dallarını suda bekletip köklenmelerini sağladıktan sonra başka saksılara ekebilirsiniz.

Hastalık ve Zararlıları

Her çiçeğin korkulu rüyası olan yaprak biti ve beyaz sinek oluşabilir. Fazla sulamada kökleri çürüme yapabilir.

Yaprak güzeli bakımı ile ilgili sorularınız varsa hemen aşağıdaki yorum bölümünden sorularınızı iletebilirsiniz.

Diğer çiçeklerin bakımlarına ise https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

20 Yorum

Yorum Bırakın