Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Bu yazımda sizlere Yılbaşı çiçeği bakımının ipuçlarını ve püf noktalarını paylaşacağım.  Yılbaşı çiçeği bakımı  ile ilgili merak ettiğiniz veya sormak istediğiniz sorular varsa konu altı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Günlük sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

Konumuza dönersek eğer;

Yılbaşı çiçeği, kaktüs ailesindendir. Bu nedenle bu çiçeğe ‘’Yılbaşı Kaktüsü’’ de denir.

Doğal ortamlarında bu kaktüsler, tropik yağmur ormanlarında yetişir ve destek almak için ağaçlara sarılarak büyürler.Başka bir deyişle, bunlar ağaçta yetişen kaktüslerdir!

Yağmur ormanalrında, ağaç altlarında büyüdükleri için yarı gölgelik yerleri severler. Öğle güneş gelmeyen yerler Yılbaşı Kaktüsünin yetişmesi için uygun alanlardır.

Yılbaşı çiçeği fotoğrafı

Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Işık: Kesinlikle tam güneş altında bırakmamalısınız. Tam güneş ışığına maruz kalırsa, bu bitkiler strese maruz kalabilir ve çok fazla güneş ışığı alırsa kök kısımları pembeye dönüşür veya sararır. Özellikle öğle güneşi vurmamalı.  Doğuya ya da batıya bakan kısmen gölgeli bir pencere önü İlkbahar, Yaz ve Sonbahar mevsimleri için uygundur. Kışın tam güneşte kalsada kış güneşi çiçeğe zarar vermez.

Yılbaşı kaktüsünün çiçek açması için yaz sonundan itibaren  yarı gölge olan dışarıda bir yerde tutmalısınız.Çiçeğiniz git gide gündüzün kısalmasını ve serinlerin artmasını hissetmeli. Tomurcuklar ne zaman belirirse, çiçeği o zaman içeri almalısınız. . Çiçek tomurcukları normalde sonbaharın başında oluşmaya başlar ve kısalma günlerinin sınırlı ışığı ile tam çiçeklenme başlar.

Tomurcuktayken kesinlikle yerinden oynatmamaya özen gösterin.  Yoksa bütün tomurcuklarını dökebilir. Yılbaşı çiçeğinizin fazla çiçek açması için  serin ve havadar ortamda bulundurmak gerekir. Ev içinde bakıyorsanız penceri kenarı gibi bir yerde bakmanız daha uygun olur. Oda sıcaklığında tomurcuk sayısı az olur ve çiçek ömrü kısalır.

Sulama: Yılbaşı çiçeğinize suyu yalnızca toprak tamamen kuruduğunda vermelisiniz. Çiçeklenme zamanı ise su oranında değişikliğe gidebilirsiniz. Eylül ve Ekim ayında sulamayı bir hayli azaltmalı, Kasım ve Aralık ayında ise az miktarda sulamaya devam etmelisiniz. Musluk suyu yerine yağmur suyu olursa harika olur.

Toprak: Yılbaşı çiçeği iyi drene edilmiş toprakları sever. Yani toprak sert, sıkı olmamalı geçirgen toprak olmalı. Bu sayede kök çürümesi önlenmiş olur. Ayrıca yılbaşı çiçeği nemli ortamları sevdiğinden klima veya ısıtma sistemlerinin bulunduğu ortamlarda bulunmamalıdır. Böyle ortamlarda hava kuru ve nemsiz olur, çiçeğiniz ise gelişemez.

Budama: Çiçeğiniz için en uygun budama zamanı ilkbahar aylarıdır. Fazla dallanmış budaklanmış yerlerden budama yaparsanız bitkinin sapının kesildiği yerde tekrar dallanır. Çiçekler sapların uçlarında doğar ve böylece bitkiniz daha fazla çiçek açar.

yılbaşı çiçeği fotoğrafı 2

Yılbaşı kaktüsüm çiçeklerini döküyor: Çiçek dökmesindeki en büyük nedenlerden biri ani bir ışık veya sulama değişikliğine maruz kaldığından dolayı olabilir.  Özellikle tormurcuklanma zamanı çiçeğin yeri değiştirmemelisiniz. Sulamayı ise her suladığınızda aynı ayarda vermelisiniz.  Çiçeklenme mevsimi sonuna kadar çiçeğinizin yeri sabit kalmalı.

Yılbaşı kaktüsüm çiçek açmıyor: Yılbaşı Çiçeği diğer adıyla yılbaşı  kaktüsü  kış aylarının çiçeğidir. Kasım – Aralık – Ocak aylarında çiçeği görülür. Yılbaşı çiçeğinizin açmamasından şikayetçiyseniz aşağıda yazdıklarıma dikkat ettiğinizde bol çiçekli bir yılbaşı çiçeğiniz olabilir.

– Öğle güneş ışığı almayan ve aydınlık  bir yerde bakmalısınız. Sabah güneşi ve akşam güneşi alan yerler harika olur.

-Yılbaşı kaktüsünün çiçek açması için yaz sonundan itibaren  yarı gölge olan dışarıda bir yerde tutmalısınız.

-Eylül ve Ekim ayında sulamayı bir hayli azaltmalı, Kasım ve Aralık ayında ise az miktarda sulamalısınız.

-Tomurcuklanma başladığında çiçeğin yerini asla değiştirmemelisiniz.

Yılbaşı çiçeği bakımı için yukarıda yazdıklarıma dikkat ettiğinizde yılbaşı kaktüsünüz size çiçeklerini esirgemeyecektir.

Kaynak: https://guzeloldu.com/yilbasi-cicegi-bakimi-yilbasi-cicegi-acmiyor/

10 Yorum

Yorum Bırakın