Bu içerikte ne mi var! Çiçek isimleri, Çiçek bakımı, Çiçek resmi, Çiçek fotoğrafları ve En güzel çiçekler var!

Öncelikle size kısa bir açıklama yapmak isiyorum. Bu sayfada gördüğünüz çiçek fotoğraflarının her biri  kendi telefonum ve fotoğraf makinem ile çekilmiştir. Bu nedenle  gördüğünüz her fotoğrafın telif hakları tarafıma aittir. Sizler bu görselleri çiçek profil fotoğrafı  vb. kullanmak amacıyla indirebilirsiniz. Ancak çiçek resmi, çiçek fotoğrafları ve en güzel çiçekler  başlıklı bu sayfadaki görselleri herhangi bir şekilde ticari amaçla (website paylaşımında, satmak için ya da üzerinden herhangi bir şekilde gelir elde etmek için) kullanamazsınız. Görselleri herhangi bir şekilde ticari amaçla kullanabilmek için izin almanız gerekmektedir.

Çiçek fotoğraflarını bir arada görebilmeniz için küçük boyutlu olarak hepsini bir arada topladım. Beğendiğiniz fotoğrafın üzerine tıkladığınızda çiçeğin ismine ve çiçeğin resmine hızlıca gidebilirsiniz.

İşte En Güzel Çiçekler ve Çiçek fotoğrafları

1- Açelya Çiçeği

Açelya

Açelya,

Işık: Açelya bitkisi doğrudan ışığa gerek duymadan aydınlık ortamda yaşayabilir.Yarı gölge alanları sever. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.

Sulama: İklime ve açelyalarınızın aldığı ışık miktarına bağlı olarak, sulama gereksinimleri değişiklik gösterir. Daha gölgeli bir alanda ve daha serin bir iklimde olan Açelya, ayda yaklaşık iki veya üç kez daha az suyu tercih eder. Daha güneşli ve ılıman bir iklime ekilirse, su haftada yaklaşık bir ila iki kere verilmesi gerekir. Açelyaların sığ köklü bitkiler olduğunu ve nemli tutulmaları gerektiğini hatırlatnak isterim.

Çoğaltma: Açelya çiçeğinizi çiçeğin köklerinden ayırma ve ekme yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Çiçeğin kökünden uzanan ince kısımları alarak başka saksıya dikebilirsiniz.

Önemli: Açelya çiçeğinin çiçeklerinde oluşan bal kıvamındaki madde toksit etki yaratır yani zehirlidir.  Köpekler ve kedilerin açelyalardan zehirlenme ihtimali vardır.

2- Aglaonema Pink (Çin Herdemyeşili)

 

Aglaonema Pink (Çin herdemyeşili)

Aglaonema Pink (Çin Herdemyeşili);  Ülkemizde Çin Herdemyeşili olarak biliniyor. Çin herdemyeşili bitkileri, bakımları son derece kolay olan ev bitkileridir. En güzel tarafı da tam gün güneşi sevmemeleridir.

Dolaylı ışıkta çok güzel yetişir.Bitkinin yaprakları ne kadar açık renk olursa bitki, güneş ışığına o kadar çok ihtiyaç duyar. Çin herdemyeşilinin yaprakları koyu yeşil olan türleri kısmen gölgede büyüyebilirken alacalı olanlar ve bu türler parlak ışığa biraz daha fazla ihtiyaç duymaktadır.

İdeal yaşama sıcaklığı 16-21 derece aralığındadır. Nemli yerleri sever. Çin herdemyeşili bakımını aydınlık, filtrelenmiş gün ışığı alabileceği, düzenli havalandırılan ortamlarda sağlayabilirsiniz.

3- Alocasia Polly (Fil Kulağı Çiçeği)

Alocasia Polly

Alocasia Polly (Fil Kulağı Çiçeği);  Aydınlıktan faydalanmayı seven bir bitkidir. Fakat iç mekanda filtrelenmiş gün ışığı yani perde arkası ışığı almayı daha çok sever. Fakat bu ışığa çok uzak olmayacak şekilde konumlandırmanız gerekiyor.

Dış mekan bakımında da öğle güneşinin yakıcı etkisi altında kalmadığı fakat sabah ya da akşam güneşinin yakıcı olmayan etkisine maruz kalabileceği bir noktada konumlandırıp bakım sağlayabilirsiniz

Fil kulağı eğer bakım koşullarını çok severse inanılmaz büyüklükte yapraklarıyla gelişim göstermeye devam eder.

Dev bitkiler içinde en gösterişli olanlarından biridir.

Nemli bölgeleri sever. Bu nedenle bulunduğu ortam eğer kuru bir havaya sahipse mutlaka ama mutlaka yaprak yüzeyi ve gövdesi su püskürtücü yardımıyla nemlendirilmelidir.

Sulamaya gelirsek eğer toprağı kurudukça sulanmalıdır. Fazla sularsanız yaprakları sararmaya başlar ve kökleri çürür. Bitkiyi kaybedebilirsiniz.

4- Ateş Kirazı Çiçeği

Ateş Kirazı Çiçeği

Ateş Kirazı çiçeği; Öncelikle meyvelerinin yenmediğini baştan söylemiş olayım. Çok dayanıklı bir çiçektir. Yaz sıcağına kuraklığa dayanabilir. Yarı gölge alanlarda bakılmaldır. Öğle güneşinden korunmalı, yaz mevsiminde bolca sulanmalıdır.

5- Antoryum Çiçeği

Antoryum

Antoryum; Antoryum en basit çiçek bakımına sahip olan çiçeklerden biridir. Ev ve ofis ortamına çok iyi ayak uydurur. Genel olarak kırmızı çiçeklere sahiptir ve çiçekleri oldukça gösterişlidir.  Kuruyan yaprak ve çiçekler kesilmelidir. Yılda 1 kez vitamin takviyesi yapılabilir. Rüzgar alan yerlerde bakılmamalıdır.

Işık: Direk güneş ışığından korunmalıdır. Güneş ışığını yeterli alamazsa gelişimi yavaşlar. Çiçeklerinde solma görülebilir.

Sulama: Yazın Haftada 2 ila 3  kez sulanması kışın ise toprağı kurudukça yada 10 günde bir sulanması yeterlidir.

Önemli: Antoryum’un sağlıklı gelişim göstermesini istiyorsanız aydınlık bir alanda bakmalı ve solan çiçek ve yapraklarını çiçeğin üzerinde bırakmamalısınız.

6- Atatürk Çiçeği

Kırmızı Atatürk Çiçeği

Pembe Atatürk çiçeği

Beyaz Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği; Atatürk çiçeği, kırmızı ile yeşilin eşsiz uyumunu içinde barındıran harika çiçekleri olan bir bitkidir. Kasım ayına kadar tomurcuklanan Atatürk Çiçeğinin,  gerekli koşullar sağlandığında yaprakları kızarmaya başlar ve yukarıda gördüğünüz muhteşem görüntüsüne kavuşur.

Işık: Atatürk çiçeği yazın direk güneş ışığı almayan tül,perde gibi filtreli ışık alan yarı gölge alanlarda bakılması uygun olur. Eylül başından itibaren yarım gününü tam karanlıkta geçirmesi gerekir ki kasım ayından sonra yaprakları kızarsın. Tam karanlık derken evinizde yanan lamba vb. ışık kaynakları da buna dahildir.

Sulama: Atatürk çiçeğini bakımında en önemli uygulama sulamadır. Aşırı sulamaktan kaçınılmalıdır. Eğer yapraklarını sarkmaya başlamışsa çok sulanıyor demektir. Yaz aylarında toprağı kurudukça haftada 2 kere kışın ise haftada 1 kere yada 10 günde bir sulanabilir.

Önemli: Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu çiçeğe olan özel ilgisi nedeniyle çiçeğe Atatürk çiçeği denmektedir. Ana vatanı Meksika’dır.

7- Barış Çiçeği

Barış Çiçeği

Barış Çiçeği; Barış çiçeği bakımı en kolay bitkiler arasında yer alır. Bitkinizi sadece çok su verip, köklerini çürütmek öldürebilir.

Yapraklarının üzerinde zarif bir şekilde asılı duran uzun ömürlü çiçek sapları ilkbaharda çiçek açar.

Bakımına dikkat edilirse yılda iki kez çiçek açarak birkaç ay boyunca çiçekli kalabilir.

IŞIK: Doğrudan güneş ışığı almadığı aydınlık ortamları tercih eder. Az ışıklı ortamlara uyum gösterebilen bir yapısı vardır. Direkt güneş ışığı yapraklarına zarar verecektir.

Barış çiçeğiniz çiçek açmıyorsa az ışık alan ortamda bulunduğunu gösterir. düzenli havalandırılan ortamlarda sağlayabilirsiniz.

8- Begonvil Çiçeği

Begonvil

Begonvil; Begonvil, gelin duvağı olarak da bilinir. Ege ve Akdeniz’in vazgeçilmez çiçeklerindendir. Mor, beyaz, pembe ve kırmızı çiçekleri olan türleri bulunur.

Işık: Begonvil tam bir güneş aşığıdır. İyi gelişim göstermesi için kurak yerler hariç tam gün güneş alması gerekir. Rüzgardan korunmalıdır.

Sulama: Güneşi çok sevdiği gibi suyu da sever. Toprağı kurudukça sulanmalıdır. Fakat çiçeklenme zamanı az su verilmesi uygun olur. Bu durumda çiçek strese girerek çiçeklerini açar. Dona, rüzgara  ve kuraklığa çok hassas bir bitkidir. Dikkat edilmezse hemen çiçeklerini döker.

Önemli: Begonvil, kolay kolay hastalık kapmaması ve bünyesinde böcek barındırmaması önemli bir özelliğidir.

9- Begonya Çiçeği

Begonya

Begonya; Begonya narin bir çiçektir fakat oldukça dayanıklı bitkidir. Begonya çiçeğinin kökleri küçüktür

Bu nedenle saksıda yetiştirecekseniz küçük saksılara ekmenizi öneririm. Kökleri geliştikçe ve çiçeğiniz büyüdükçe saksı değişimi yapabilirsiniz.

Işık: Begonya bir çok çiçek gibi güneşi sever fakat özellikle öğle güneşinden hoşlanmaz. Fakat çiçek zamanı geldiğinde günün yarısında direk güneş ışığı alırsa sağlıklı bir şekilde çiçeklerini açar.

Begonyanızı sabah güneşi alan öğle ışığını almayan bir yere ekerseniz çiçeklerini sizden esirgemeyecektir.

Sulama: Begonya güneşi sevdiği gibi suyuda sever ama  sulama yaparken yapraklarına suyun temas etmemesine özen göstermelisiniz. Çok fazla rüzgarlı bir yerde bulunmaması da gelişimi için iyidir.

Begonyanızı yaz aylarında 2 günde bir sulamalısınız. Toprağının kurumamasına dikkate etmelisiniz. Kışın ise az suya ihtitacı vardır. Çok soğuktan ve dondan korumalı ve haftada 1 kere sulamanız yeterli olur.

Önemli: Begonyalarınızı yan yana uzun saksılara renk renk dikerek oldukça güzel bir görüntü oluşturabilirsiniz. Farklı tür çiçeklerle temas etmemesi çiçeğin gelişimi için önemlidir.

10-Bodrum Papatyası

Bodrum papatyası

Bodrum papatyası

Bodrum Papatyası; Bodrum papatyası, iyi bir çiçeklenme göstermek için serin gecelere, güneşli gündüzlere ihtiyaç duyar.

En çok ilkbaharda ve sonbaharda çiçek açarlar. İklimi uygun yerlerde kış boyunca çiçek açmaya devam edenleri de olur.

Saksılarda balkonlarda yetiştirmeye uygundur. Sulamaya dikkat edilmelidir. Toprağı kurumaya başladıkça sulanmalı. Eğer toprak tamamen kurursa çiçek açmayı bırakır. Üstündeki çiçek tomurcuklarının gelişmesi tamamen durabilir.

11- Cennet Kuşu Çiçeği (Starliçe)

Cennet Kuşu Çiçeği (Starliçe)

Cennet Kuşu Çiçeği (Starliçe); Ülkemizde daha çok turna gagası veya cennet kuşu olarak tanılıyor. Çiçek açma zamanı en çok aralık sonu – mayıs arası dönemdir. Yazları aşırı sıcak ve kuru havalı olmayan yerlerde starliçe bütün yıl çiçek açar. Çiçek açması toprağın kalitesine ve bitkinin yaşına göre değişebilir.

Starliçenin bakımı kolaydır fakat bir kaç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekir. Öyle bir köşeye bırakıp arada bir suyunu veririm diyeceğiniz bitkilerden değildir. İç mekanlarda başarılı bir şekilde gelişmesinin püf noktası, yaklaşık 3-4 saat doğrudan güneş, düzenli sulama, ortalama 20 santigrat derece sıcaklık ve kuvvetli aydınlık  sağlamaktır.

Soğuk hava şartlarından etkilenmeyen çuha çiçeği; kış aylarında -35 ℃‘ye kadar dayanabilir. Hatta sıcak ve kapalı mekânlarda sağlıklı gelişim gösteremezler, denilebilir. Soğuk hava koşullarına dayanıklı olan çuha, kış mevsiminde park ve bahçelerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aralık ve ocak aylarında çiçek açan çuha, serin ve yarı gölgeli bir ortamda hazirana kadar çiçeklenmeye devam eder.

12- Devetabanı Çiçeği (Monstera)

Devetabanı (Monstera)

Devetabanı (Monstera)

Devetabanı (Monstera); Monstera nam-ı diğer Deva Tabanı… 👉Son yılların popüler ve bakımı en zahmetsiz iç mekan süs bitkilerinden biri.

Monstera bitkisinin aydınlık yerlerde gelişimi daha hızlı olur ve daha canlı durur. Bir çok iç mekan bitkisinde olduğu gibi doğrudan güneş ışığından korumanız gerekmektedir. Direk güneş alırsa yapraklarında güneş yanığı olabilir ve kahverengi noktalar görülebilir.

Monstera bakımı ile ilgili en önemli şeylerden biri sulama işlemidir. Sulamadan önce toprağı parmağınızla kontrol edip, kuruya yakınsa sulayabilirsiniz. Toprağı tamamen kurumadan sularsanız daha sağlıklı büyür. Nemli toprakları ve nemli ortamı çok sever. Yapraklarını su püskürtücü ile nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

Yaprakları kahverengileşiyor ve kuruyorsa direkt güneş alıyor olabilir. Kahverengi yapraklarını kesmelisiniz ve daha az güneş alan bir yere taşımalısınız. Monsteranızın yaprakları yumuşuyor ve düşüyorsa fazla sulama kaynaklı olabilir. Bitki nemi sevse de iyi drenaj yoksa ve dibinde su birikiyorsa kökleri çürüyebilir.

13- Dikenler Tacı Çiçeği

Dikenler Tacı

Dikenler Tacı Çiçeği; Dikenler tacı çiçeğine halk arasında ‘’Japon Gülü’’ veya ‘’Yılbaşı Dikeni’’de  deniliyor.

Dikenler Tacı, gövdesi dikenli bir çiçektir. Fakat dikenleri kendisini koruma amaçlı değil de daha çok gövdesinde su tutma ve güneşe ulaşmak için tırmanma (uzama) amaçlıdır. Dikenler tacının gövdesi çok fazla gelişmez fakat çalı formunda olan dalları ve yaprakları 2 metreye kadar yayılabilir.

Dikenler Tacı, eğer çiçeksiz ve biçimsiz büyüme gösteriyorsa, yetersiz güneş ışığı alıyor demektir. Eğer sağlıklı, gösterişli ve güzel çiçekli bir dikenler tacı çiçeğiniz olmasını istiyorsanız ona aydınlık ve güneş alan bir yerde bakmalısınız. Güneye bakan pencere önleri harika bir seçim olur. Günde en az 6 saat güneş ışığı almalı.

Dikenler Taci, yaprakları ve gövdesiyle havadan nem alarak susuzluk ihtiyacını gideren nadir bitkilerden biridir. Bu nedenle sulamasına dikkat edilmelidir. Çiçeklenme dönemi yani yaz aylarında toprağı kurumayacak nemli kalacak şekilde sulanmalı, dinlenme dönemi yani kışın ise sulama azaltılmalıdır.

Dikenler tacı çiçeği bakımı için detaylı bilgiye aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Dikenler tacı çiçeği detaylı anlatım için tıklayın!  –https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/dikenler-taci-bakimi/

14- Guzmanya Çiçeği

Guzmanya

Guzmanya

Guzmanya; Ekim zamanı : Mart, Nisan, Mayıs

Özelliği : Uzun süre çiçekli, Yaz kış yeşil, Çok yıllık.Saksı Harcı: Hacim olarak eşit miktarlarda osmunda lifi, yaprak çürüntüsü ve kaba kumun karışımıyla elde edilir.Guzmania bitkisi, alternatif ışık kaynaklarından da beslenebilir, bu nedenle direkt olarak güneş ışığı istemez. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk hava, guzmania bitkisinin yaprak ve köklerine zarar verebilir. Bulunduğu ortamda hava akımı olmamasına dikkat etmek gereklidir. Ananas ailesindendir.İç ortamlarda sıklıkla sigara dumanında bulunan formaldehit ve benzen gibi hava kirleticilerden temizleyen bir çok yeşillik ve çiçekli bitki türlerinden biridir.

İklim ve konumu : Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Doğrudan güneş ışığından korunmalıdır, Dona dayanıksız.Sıcaklık Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 derece kışın 15 derece sıcaklığa gereksinim gösterir.

Guzmanya doğrudan güneş ışığına gerek duymayan bir saksı çiçeğidir. Genel olarak kırmızı çiçeklere sahiptir. Haftada 2 kez sulanması yeterlidir. Direk güneş ışığından korunmalıdır.Yılda bir kez vitamin takviyesi yapılabilir. Guzmanya çiçeği genel olarak yaz ayları çiçek açar. Kış aylarında soğuktan korunmalıdır.

15- Gecenin Kraliçesi

Gecenin Kraliçesi

Gecenin Kraliçesi; Tek gecelik gelin olarakta bilinir. Yılda bir kere sadece gece açar ve çiçeği sabaha kadar kapanır. Çiçeğinin son hali yukarıdaki gibi olur.

16- Gül

Gül

Gül

Gül

Gül; Güller eminim ki bir çoğumuzun vazgeçilmezi. Saksıda yetiştirmek için en ideal gül türü minyatür (cüce) güllerdir.

Gül bitkisi hava akımından, farklı cisme temastan, aşırı sıcak-soğuk ortamlardan hemen etkilenir. Çok güzeldirler. Tek kusurları kokusuz olmaları.

Yeri bir hayli güneşli havadar ve esintili olmalı. Her türlü bitki biti  ve her türlü mantar hastalıkları (mildiye, külleme) gelir minyatür gülleri bulur. En etkili mücadele yolu şu iki şarta bağlıdır:

1- Yaprak bitleri hem kendileri minyatür güle büyük zarar verirler hem de mantar hastalıklarının yaprakları mahvetmelerini kolaylaştırırlar. Öncelikle hiç bitlenmemesini sağlamalısınız. Bunun için haftada iki defa yapraklarının altını üstünü tazyikli su ile yıkayın (klorlu musluk suyunun minyatür güle hiç zararı yok). En geç 10 günde bir defa ‘üzerinde hiçbir parazit olmasa bile’ varmış gibi ilaçlayın. Kesinlikle vardır.

2- Yeri özellikle geceleri çok havadar olmalı. Sulamayı sabahla öğle vakti arasında yapın. Yoksa gece ıslaklığı yüzünden yapraklarda mantar hastalıkları olur.

Sulamasının ölçüsü toprak kurudukça. Bunun gün hesabı olmaz. Ayrıca minyatür güllerin normal şartlarda kışın yaprak dökmesi dinlenmeye çekilmesi normaldir ve gereklidir. Dışarda tutmalısınız.

Güzel bir koku, kadifemsi bir dış yüzey, eşsiz ve zengin renkler hercai menekşelerin çok sevilmesi için yeetrli sebepler diye düşünüyorum. Balkonlarda çok rahatlıkla yetiştirilebilir. Kışı çok ağır geçmeyen bölgelerde sağlıklı bir şekilde gelişebilen hercai menekşeler sabah güneşini çok severler. Zor bir bakımı yoktur. Artan çayınızı veya içilmiş bardaktaki süt kalıntılarını sulama suyuna karıştırıp vermeniz bitkiye fayda sağlayacaktır.Fazla su ihtiyacı olmamaktadır. Çok yıllıktır, yani her yıl tekrar tekrar ekmenize gerek kalmaz. Yıllar geçtikçe güçlenerek yayılır. Bir kez yerleşti mi neredeyse hiç bakım istemez hatta unutulup gitseler dahi her bahar yeniden sürmeye devam ederler. Yaz kış nemli toprakta yeşil kalır.

17- Horoz İbiği Çiçeği

Horoz İbiği

Horoz İbiği

Horoz İbiği çiçeği; Asıl ismi Celosia. Son yıllarda hem evlerde hem de çiçekçilerde çok fazla satılmaya başlandı.

Bu bitki bol güneşli ortamları sever. Eğer çok güneş alan bir ortamınız yoksa, sabah ve akşam güneş alan bir alanı tercih edebilirsiniz. Özellikle sıcağa karşı dayanıklıdır. Bu özelliği nedeniyle sıcak ortamları sever.

Genellikle yaz ve sonbahar aylarında çiçek açar. Haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında çiçeklidir.

Tek yıllık bitkilerdir. Tohumlarından bir sonraki yıl için yeni filizler elde edebilirsiniz.

18- Hostes Çiçeği

Hostes Çiçeği (Fittonia)

Hostes Çiçeği (Fittonia)

Hostes Çiçeği (Fittonia)

Hostes Çiçeği (Fittonia)

Hostes Çiçeği (Fittonia)

Hostes ve Fittonia Çiçeği;  Yaprak detayları muhteşem! Nemli havayı sever. Az güneşli yerlerde tutmalısınız.Direkt güneşe ihtiyacı var ama ancak sabahın çok erken saatlerinde veya akşamın son iki saatlerinde almalıdır. Bunun dışında gündüz boyu yerinin çok güçlü ışıklı olması gerekiyor.Kış soğuklarına hiç dayanıklılığı yoktur. Sadece iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirmelisiniz. Kışın soğuk odalarda bile yaşayamaz.

19- Kadife Çiçeği

kadife-ciçeği fotoğrafı

Kadife Çiçeği

20- Kaktüs

Kaktüs

Kaktüs

Kaktüs

Kaktüs

Kaktüs

Kaktüs

Kaktüs

Kaktüsler; Sulamayı unutanların, ofis masalarının ve cam önlerinin vazgeçilmezi kaktüsler…

Eğer sağlıklı, hızlı büyüyen kaktüsler istiyorsanız onlara güneşli bir cam önü yada balkonda bakacasaksanız güneş alan bir ortam sağlamalısınız..

Kış aylarında Kaktüslerin bir çoğu uykuya geçerler. Bu nedenle bahar ve yaz aylarında bol ışıklı, güneş alan bir ortamda olmaları gelişimleri için oldukça önemlidir.

Düzensiz, incecik, formsuz büyüyen kaktüsleriniz varsa yetersiz ışık alıyor demektir. Yerlerini değiştirmeniz gerekecektir.

Kaktüsler kurak bölge bitkileri olduğundan, içlerinde su depolarlar. Bu nedenle uzun süren kuraklıklara oldukça dayanıklıdırlar.

Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -10 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.

21- Kalanşo Çiçeği

Kalanşo

Kalanşo

kalanşo

Kalanşo

Kalanşo

Kalanşo

Kalanşo; En çok kış aylarında çiçeklenmiş olarak satılan Kalanşo bitkisi, evlerde yetiştirilebilen, çok dayanıklı, succulent özellikli, genellikle kışın çiçeklenen bir süs bitkisidir.

Kalanşo bitkisi, Kışın güneş gören bir yerde, yazın ise kuvvetli aydınlık alabileceği, mümkünse filtreli sabah yada akşam güneşi alan bir yerde bakılması  gerekir.

Kalanşolar Suyu seven ancak aşırıya kaçıldığında küsen bir çiçektir. İki sulama arasında toprağın iyice kurumasını beklemek gerekir. Sukulent ailesinden oldukları için bünyesinde su tutma kabiliyetine sahiptirler.

Nem ihtiyacı olmadığından bakımı diğer saksı bitkilerine göre daha kolaydır.

Kalanşo bakımında dikkat etmeniz gereken 2 önemli detay var.

Kalanşolara geceleri havadar ortam sağlamalısınız ve solan çiçeklerini bitki üzerinde bırakmamalısınız. Eğer bakımını düzenli yapıp bu 2 detaya dikkat ederseniz sağlıklı gelişmeye devam eder, bol bol çiçek verir ve boyu yarım metreye kadar büyüyebilir.

Çoğaltmak isterseniz de  yılın her zamanında herhangi dalını kırıp direk toprağına dikebilirsiniz. Tutmaması çok zordur. Sadece diktikten sonra 3 ay kadar bitki besini vermeyin. Normal bakımını yapmanız yeterli olur.

22- Kasımpatı Çiçeği

kasımpatı çiçeği fotoğrafı

Kasımpatı Çiçeği

Kasımpatı çiçeği;  Güllerden sonra en yaygın çiçek çeşitlerinden biridir. mevsim ve aylar değişebilir fakat Kasımpatı çiçekleri dünyanın her yerinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Kapalı ortamlar içen ideal bir çiçek olan Kasımpatıların ihtiyaç duyduğu iki şey Güneş ve Su’dur.

23- Kolyos Çiçeği (Yaprak Güzeli)

Yaprak Güzeli

Kolyos (Yaprak Güzeli); Yaprak güzeli ev ortamında en çok bakılan süs bitkilerinden biri. Soğuğa ve esintiye çok hassas olduğu için balkonda yada bahçede bakılması pek önerilmez. Fakat kuzey cephe harici, fazla sıcaklık değişimleri olmayan bölgelerde yetiştirebilirsiniz.

Yapraklarının rengi ve görünümü oldukça dekoratiftir. Yapraklarının rengi aldığı güneş ışığına göre farklılaşır. Kırmızı, pembe ,yeşil ve sari renk olan yaprak renkleri oldukça gösterişli olur.

Güneş bu bitki için çok önemlidir, yapraklarının rengi güneşe  göre renk değiştirir.  Gölge yerlerde yaprakların rengi yeşile döner ve güzelliğini  kaybeder.

Işık isteği,

Yaprak güzeli ne tam güneş altında ne de tam gölge alanda bırakılmamalıdır. Sağlıklı büyümesi için yarı gölge, bol ışık alan, aydınlık yerler yaprak güzeli için harika ortamlardır. Özellikle yakıcı Öğle güneşi direk vurmamalıdır. Güneş alan pencere önü, tül ile filtrelenmiş aydınlık,  yaprak güzeli çiçeği için en iyi ortamdır.

Sıcaklık isteği

Ev ortamı sıcaklığı yaprak güzelinin gelişmesi için yeterlidir. Kışın sıcaklık 15°C altına düşmediği sürece Kolyos çiçeği gelişimini sürdürmeye devam eder.

24- Küpe Çiçeği

Küpe Çiçeği

Küpe Çiçeği; Öncelikle bu bitkimiz dış mekan bitkisidir. Ev içinde yada kapalı balkonda sağlıklı gelişemez. Ufak bir olumsuzlıkta çiçeklerini döker, cılızlaşır.

Küpe çiçeği püfür püfür esen rüzgar ister. 2-3 saat kadarda sabah güneşini alırsa tadından yenmez.

Yani kısacası yarı gölgeyi, hiç kesilmeyen rüzgârı ve nemli havayı sever.İdeal yeri doğuya bakan, sabah güneşini alan yerlerdir.

En iyi yetiştiği toprak ise humuslu bahçe toprağıdır. Pomza taşı karıştırılmış, sıkı olmayan, su drenajı iyi olan toprakta çok mutlu olur.

 

25- Lilyum Çiçeği

Lilyum

Lilyum; Lilyum” daha bilinen adıyla “Zambak”, kocaman çiçekleriyle harika bir bitki. Zambak AÇIK HAVA, esinti, rüzgar ve bol aydınlık isteyen bir bitkidir. Evlerde çok sağlıklı yetiştirilemez.

Yılda bir defa çiçek açarlar sonra çiçekleri solar. Lilyum çiçeğini, güneş ışığını doğrudan ve dik şekilde almayacağı bir yerde konumlandırmalısınız. Filtreli güneş en sevdiğidir. Sabah güneşini severler.

Lilyum çiçeğinin toprağının sürekli nemli kalması gerekir. Toprağı kurumadan sulanmalıdır. Fazla sulanırsa yaprakları solar. Havadar ortamları sever. Ani sıcaklık değişimlerine olumsuz tepki verebilir.

Yeterli büyüklükte saksı kullanmalısınız. Çiçekçilerin yaptığı gibi mini saksılarda yetiştirmeyin.

26- Medine Gülü

Medine Gülü

Medine Gülü

Medine Gülü

Medine Gülü; Halkımız arasında Medine gülü adı verilen Medinilla Magnifica’nın alışılmamış ilginç pembe çiçekleri ve kocaman yaprakları sizcede harika değil mi?

Bu bitkimizin esas ihtiyacı orkidelerde olduğu gibi sürekli hava hareketleridir. Ve onlar gibi sıcak-havasız ortamlarda bozulmaya başlar.

Güneş ihtiyacı Kasım ortasından Mart başına kadar uzun süreli direkt güneş. Diğer zamanlarda sabahın erken saatlerinin veya akşamın son iki saatinin güneşini almalı ve bulunduğu yer güçlü ışıklı olmalıdır.

Sulama: Kışın toprağı kupkuru olduğu halde yapraklar gayet sert ve canlı ise bir iki gün daha bekleyip sonra sulayın. (çiçeklenebilmesi için kış boyunca hafifçe su sıkıntısı çekmelidir)

27- Menekşe

Menekşe

Menekşe

Menekşe; Menekşe’ler, çeşitli renklerde çiçek açan ve tüm yıl çiçekli kalabilen harika bitkiler.

Ama bazı durumlarda güzel çiçeklerini bizlerden esirgiyebiliyorlar.

Menekşelerinizi, direkt güneş ışığı gelmeyecek şekilde çok aydınlık bir yerde konumlandırmalısınız. Filtreli ışık dediğimiz tül arkasından gelen güneş ışığı onlar için  yeterli olacaktır.

Menekşenizin yeterince ışık alıp almadığını, yapraklarının çiçeksiz uzamasından anlayabilirsiniz.

Menekşelerin yıl boyu çiçek açması ve çiçekli kalabilmesi için mutlaka gübre takviyesi yapmalısınız.

Topraktaki besin ancak 1,5 – 2 aya kadar yeterli oluyor ve sonrasında bitkinize besin vermeniz gerekiyor. Işık ihtiyacını karşıladığınız halde aktif büyüme kesilmişse ve çiçeklenme olmuyorsa topraktaki besin bitmiş demektir. Ayrıca sağlıklı ve bol çiçekli menekşeler için en geç yılda bir toprak değişimi yapılmasını önerilir.

Daha detaylı bilgi için tıklayın! https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/menekse-bakimi-menekse-cicek-actirma-2/

28- Mum Çiçeği

Mum Çiçeği

Mum Çiçeği; Mum Çiçeği çok ilginç bir  bitkidir. Öyle her yerde ve herkese çiçek açmaz. Yerinden ve ona bakandan memnun olması gerekir. Aksi halde uzar da uzar ama çiçek açmaz.

Peki çiçek açması için ne yapmak gerekir?

Kural çok basit!

Oldukça küçük bir saksıya dikin, toprağı kurudukça sulayın ve tül ardından düzenli olarak öğleden sonrası güneşini almasını sağlayın.

İşte bukadar.

Mum çiçeğinizin bakımında bu 3 kurala dikkat ederseniz  bahar aylarından sonra muhteşem çiçeklerini sizden esirgemeyecektir.

Detaylı bilgi için tıklayın! https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/mum-cicegi-bakimi/

29- Orkide Çiçeği

Orkide

Orkide

Orkide

Orkide; Orkidelerin toprağı genelde ağaç kabuğundan oluşur ve bitki gerekli besinin %80’ini hava ve ışıktan alır,bu nedenden dolayı orkidenizi aydınlık gün ışı alabilecek kapalı bir mekanda barındırmanızı tavsiye ederiz.

Yaz aylarında asla cam arkasından direk güneş almamasına dikkat ediniz.Bitkinizi haftada 1 kere özel sulamakabı içerisine saksının yarısına gelecek kadar su doldurduktan sonra takriben 1-2 saat bekletip kabın içerisindeki tüm suyu boşaltarak orkidenizin gerek duyduğu tüm suyu vermiş olacaksınız. Altında su tabağı olmaz isevereceğiniz suyu ağaç kabukları çekmeden alta geçecektir. Altında su verirken bir kab olmasına özen gösteriniz.

Not: Kap içerisinde asla bayat su bırakmayın. Su kaldığında kökler hava almayacağından orkideniz ölebilir.

Orkidenin saksının şeffaf renkli olması gerekiyor ki kökleri de güneşten nasiplensin.Ayrıca mecbur kalınmadıkça orkidenin saksısı değiştirilmemelidir.

Orkide çiçeği bakımı için detaylı bilgiye aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Orkide çiçeği  –https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/orkide-bakimi/

30- Orman Gülü Çiçeği

ormangülü çiçeği fotoğrafı

Ormangülü Çiçeği

31- Ortanca Çiçeği

Mavi Ortanca

Kırmızı Ortanca

Pembe Ortanca

beyaz Ortanca

Ortanca; *Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.

*Kış aylarında ortancanın bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.

Sulamada en önemli unsurlar;

-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.

-Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.

*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

*Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar ortancanın gelişmesine çok büyük engellerdir.

Ortanca (Hydrangea) Bitkisinin Çoğaltılması:

* Ortancanın çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.

*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.

*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni ortancaları oluşturabiliriz.

*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.

32- Pilea (Çin Para Ağacı)

Pilea (Çin Para Ağacı)

Pilea; Son zamanların en popüler bitkilerinden. Bakımı da oldukça kolaydır.

  • Kuvvetli ışık
  • Geçirgen toprak
  • Toprağı kurudukça su

33- Petunya Çiçeği

Petunya

Petunya

Petunya

Petunya

Petunya;

Bu çiçeğin istediği çok ekstrem koşullar da yok aslında. Yalnızca biraz sıcak seven bir çiçek kendisi.

Özellikle sıcaklık konusunda oldukça hassas.

Gece sıcaklığı 18 derecenin altına düştüğü zaman boynunu büküyor güzel çiçeğimiz.

Gündüzleri de 37 dereceden daha fazla olmasın istiyor.

34- Telgraf Çiçeği

Pembe Telgraf Çiçeği

Telgraf Çiçeği; Telgraf çiçeği, istilacı ve yayılıcı bir türdür. Mor, yeşil ve pembe renklerde harika çiçekleri vardır. Meksika ve Orta Amerika’da doğal olarak bulunur.  Ülkemizde de çok fazla yetiştirilmektedir.

Bakımı oldukça kolaydır fakat bir takım istekleri vardır.

Işık: Yarı gölge olan bol aydınlık alanlarda iyi gelişim gösterir. Özellikle öğle güneşinden korulamalısınız

Sulama: Telgraf çiçeğinizi toprağı kurudukça sulamalısınız. Çok fazla sulama yapraklarının solmasına çiçek köklerinin çürümesine neden olur.

Önemli: Yaprak sularında toksik özelliği vardır. Cildi tahriş edebilir. Evcil hayvanlar içinde sakıncalı olabilir.

Telgraf çiçeği ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Telgraf çiçeği bakımı için detaylı bilgiye aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Telgraf çiçeği  –https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/telgraf-cicegi-bakimi/

35- Tespih Çiçeği

Tespih Çiçeği

Tesbih çiçeği;  İç ve dış mekanda yetiştirebilirsiniz. . İç mekanda bakıldığında bulunduğu ortam mutlaka düzenli havalandırılmalıdır.

Ben dış mekanda bakmayı tercih ediyorum.  Hava sıcaklığı 0 derece altına uzun süre düşmediği taktirde bir problem olmuyor.

Çok soğuklarda ne yapacağım derseniz, çiçeğinizin boyutuna göre 5 lt yada 10 litrelik satılan plastik su şişelerinin altını keserek mini sera etkisi yaratıp korumaya alabilirsiniz. Üst kapağınıda açarsanız hava akımını da sağlamış olursunuz.

Tesbih çiçeği Aydınlık, havadar ve yarı gölge yerleri sever. Fazla güneş bitkinin yapraklarına zarar verir, çok gölge yerlerde ise cılız kalır. Yani 2-3 saat sabah güneşi alması, sonrasında aydınlık bir ortamda bulunması sağlıklı gelişimi için yeterlidir.

Düzenli sulama isterler, saksı toprağının yüzeyi kurudukça su verebilirsiniz.  toprak yüzeyinden 2 cm. derinliğe kadar kuruması yeterli olur. Parmağınızla kontrol edip kuruysa sulamasını yapabilirsiniz.

Toprak olarak kumla karışık özellikte toprak sever. Suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen özellikte olmalıdır. Ara sıra besin verilmesinden hoşlanır. Toprak karışımı içerisine ponza,lav taşı, perlit gibi takviyeler yapabilirsiniz.

36- Uyku Çiçeği

Uyku Çiçeği (Süs Yoncası)

Uyku Çiçeği (Süs Yoncası)

Uyku Çiçeği; Uyku çiçeği bakılması en kolay ev bitkilerinden biridir, ancak yüksek veya düşük sıcaklıklara maruz kaldığında yada sulama hatalarında uykuya dalabilir ve bu da bitkinin ölü gibi görünmesine neden olabilir.

BU nedenle bitkinizin sağlıklı gelişimi için;

Özellikle kış aylarında bu bitkiyi serin bir ortamda tutmaya özen göstermelisniz.

15-20 derece arası sıcaklık uygun olur.

Eğer bitkinize  evde bakacaksanız pomza taşı karışımlı torf toprak tercih edebilirsiniz ve saksısı küçük olmalıdır.

Bitki karanlıkta kalmamalı, aydınlık bir ortamda olmalıdır. Eğer Sabah güneşi alabilirse çok iyi gelir ve coştukça coşar.

Sulamayla ilgilide Toprağı kurudukça sulayabilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayın! https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/uyku-cicegi-bakimi/

37- Yaprak Güzeli Çiçeği

Yaprak Güzeli

Yaprak Güzeli; Gölge bir balkonunuz mu var? Hiç bir çiçek yetiştiremiyorum mu diyorsunuz? Peki ”Cam Güzeli Çiçeği”ni yetiştirmeyi denediniz mi? Cam güzeli, gölgede de iyi yaşayabilen az sayıdaki çiçek çeşitlerindendir. Yarı gölge, bir balkonunuz veya terasınız varsa cam güzeli yetiştirmenizi öneririm.

Işık: Öğleden sonra hafif bir güneş cam güzeli çiçeğinizin açması için yeterli olacaktır. Sabah güneşini tam alan yerlerde uygundur. Öğle sıcağını ve direk güneşi almamalıdır. Bol aydınlık alan yerleri tercih etmenizi öneririm. Cam güzeli çiçeği  nemli alanları ve işlenmiş toprağı sever.

Sulama: Cam güzeli çiçeğinizi yarı gölge alanlarla bakıyorsanız yazın haftada 2 kere kışın ise 10 günde bir sulamanız yeterli olacaktır. Yani toprakğı kurudukça sulamalısınız.

Önemli: Yaprak güzeli çiçeği, cam güzeli çiçeği ile karıştırılır. İkiside farklı çiçeklerdir.

Yaprak güzeli çiçeği bakımı için detaylı bilgiye aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yaprak güzeli çiçeği  – https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/yaprak-guzeli-bakimi/

38- Yasemin Çiçeği (Madagaskar Yasemini

Madagaskar Yasemini

Madagaskar Yasemini

Madagaskar Yasemini; Mis kokulu “Madagaskar Yasemini”

Madagaskar yasemini yoğun kokuludur ve mumdan yapılmış gibi harika görünen beyaz çiçekler açar.

Eğer bakımına dikkat edilirse çiçeği ilkbahar aylarında çiçeklenmeye başlar ve sonbahar dönemlerine dek yaklaşık 6-7 ay çiçeklerini korumaya devam eder.

İyi güneş alan ancak direkt güneşe maruz kalmayacak şekilde konumlandırabilirsiniz. Sabah güneşi veya akşam güneşini direk alabilir. Güney cephelerde tül arkasından ışık alması daha iyi olur.

Çiçeklenme döneminde sulamasına özen göstermelisiniz. Mart ayından Ağustos ayı sonuna kadar bolca sulanma ister.

39- Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı Çiçeği

Yılbaşı Çiçeği; Yılbaşı  kaktüsü  kış aylarının narin çiçeği olarak bilinir. Yılbaşı kaktüsünün çiçeği Kasım – Aralık – Ocak aylarında görülür. Her zaman çiçek açmaz fakat çiçek açtığı zaman muhteşem bir görüntüye kavuşur.

Etli, narin yapraklı, göz alıcı ve güzel renkli çiçekleri vardır. Uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Üzerindeki çiçekleri döküldükten sonra bakımına devam edilirse her sene çiçek verir.

Yılbaşı kaktüsünün çiçek açması için yaz sonundan itibaren  yarı gölge olan dışarıda bir yerde tutmalısınız.

Çiçeğiniz git gide gündüzün kısalmasını ve serinlerin artmasını hissetmeli. Eylül ve Ekim ayında sulamayı bir hayli azaltmalı, Kasım ve Aralık ayında ise az miktarda sulamaya devam etmelisiniz. Tomurcuklar ne zaman belirirse, çiçeği o zaman içeri almalısınız.

İçeri aldığınızda toprak fazla ıslak olmamalı ki ev havasına kolay alışsın. Tomurcuktayken kesinlikle yerinden oynatmamaya özen gösterin.  Yoksa bütün tomurcuklarını dökebilir. Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. Ev içinde bakıyorsanız penceri kenarı gibi bir yerde bakmanız daha uygun olur. Oda ısısında tomurcuk sayısı çok az, çiçek ömrü ise kısa olur.

Yılbaşı çiçeği bakımı için detaylı bilgiye aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yılbaşı çiçeği  –https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/yilbasi-cicegi-bakimi/

40- Yıldız Çiçeği

Yıldız Çiçeği

Yıldız Çiçeği

41- Zambak Çiçeği

Zambak

Zambak (Lilyum); “Lilyum” daha bilinen adıyla “Zambak”, kocaman çiçekleriyle harika bir bitki. Yetiştirenler yada yetiştirmeyi düşünenler için biraz bakımından bahsetmek isterim.

Zambak AÇIK HAVA, esinti, rüzgar ve bol aydınlık isteyen bir bitkidir. Evlerde çok sağlıklı yetiştirilemez. Yılda bir defa çiçek açarlar sonra çiçekleri solar.

Lilyum çiçeğini, güneş ışığını doğrudan ve dik şekilde almayacağı bir yerde konumlandırmalısınız. Filtreli güneş en sevdiğidir. Sabah güneşini severler.

Lilyum çiçeğinin toprağının sürekli nemli kalması gerekir. Toprağı kurumadan sulanmalıdır. Fazla sulanırsa yaprakları solar. Havadar ortamları sever. Ani sıcaklık değişimlerine olumsuz tepki verebilir.

Yeterli büyüklükte saksı kullanmalısınız. Çiçekçilerin yaptığı gibi mini saksılarda yetiştirmeyin.