İnternette ‘’Balkon çiçekleri hangileridir?’’ veya ‘’Saksı çiçekleri hangileridir?’’ şeklinde arama yaparak bu sayfaya geldiyseniz çok şanslısınız. Çünkü sizin için harika bir içerik hazırladım. Bu içerikte balkonda yetişen çiçekler hakkında aradığınız tüm bilgileri bulacaksanız.

Sağdan soldan duyma yada kopya bilgilerle değil tamamen tecrübelerime dayanarak bu içeriği hazırladım. Bu tecrübe nerden geliyor derseniz, aşağdaki sosyal medya hesaplarımı inceleyebilirsiniz.

İnstagram: Çiçek Uzmanı

Youtube: Çiçek Uzmanı

Facebook: Çiçek Uzmanı

Facebook Grup: Çiçek uzmanı

Şimdi gelelim konumuza;

Hepimiz balkonlarımızı güzelleştirmek istiyoruz. Hoşumuza giden, en sevdiğimiz çiçeklerle balkonlarımızı  dolduruyoruz.  Fakat bunu yaparken en önemli kritere dikkat etmiyoruz. Benim balkonumda bu çiçekler yetişir mi?” 

Öncelikle bitki seçimi yaparken  en sevdiğimiz yada en çok hoşumuza giden bitkileri değil, balkonunuzun cephesi, ışık alma şartları, rüzgar durumuna  göre bitki seçmelisiniz. Bazı bitkiler güneşin olmadığı yerdede yetişebilirken, bazıları ise çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar.

Bitki satın almadan önce balkonunuzu gözlemleyin. Kaç saat güneş alıyor? Sabah güneşini mi, yada akşam güneşini mi alıyor? Belki de balkonunuz her zaman gölgeli.

Bu koşulları inceledikten sonra bitki seçminizi gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Ben bu içerikte bahsettiğim tüm detaylara değineceğim. Fakat yinede bitki seçiminde karar veremediyseniz yorum bölümünden yazın, size yardımcı olmaya çalışırım.

Aşağıda balkon çiçekleri kategori olarak belirteceğim ve sonrasında da tek tek bakım bilgilerini paylacağım.

Balkon Çiçekleri Yetişme Şartları

Dayanıklı balkon çiçekleri: Sardunya, Ortanca, Küpeli çiçeği, Begonya, Cam Güzeli, Kalanşo, Mum Çiçeği, Aloe Vera

Güneş isteyen balkon çiçekleri: Gül, Petunya, Yıldız Çiçeği, Açelya, Yasemin, Madagaskar yasemini, Buz Çiçeği

Gölge İsteyen balkon çiçekleri: Ortanca Çiçeği, Siklamen, Begonya, Cam güzeli, Kalanşo, Uyku Çiçeği

Hafif rüzgar ve esinti isteyen balkon çiçekleri: Küpeli Çiçeği, Siklamen

Sarkan balkon çiçekleri: Sedum, Tesbih çiçeği, Hedera Helix, Petunya, Sakız Sardunya, Küpe Çiçeği, Kurdele Çiçeği, Telgraf Çiçeği

Kokulu balkon çiçekleri: Yediveren Gül, Yasemin, Madagaskar Yasemini, Mum çiçeği

Bakımı Kolay Balkon Çiçekleri: Sardunya, Ortanca, Kaktüs, Sukulent, Telgraf Çiçeği

Bakımı Zor Balkon Çiçekleri: Gül,

Balkonda yetiştirebileceğiniz tüm çiçekleri ve bu çiçeklerin bakım bilgisini aşağıda görebilirsiniz.

1.Ortanca

ortanca çiçeği fotoğrafı

Ortanca Çiçeği

Ortanca; Benim balkonum çok rüzgarlı, bahçem az güneş alıyor, hangi çiçeğe baksam kuruyor, keşke bakımı kolay ama çiçekleri gösterişli bir çiçek olsa diyenler; buyrun size kurtarıcınız ‘’Ortanca çiçeği’’

Ne sürekli gül gibi bakım ister nede petunya gibi sürekli güneş. Susuz kaldığında yapraklarını büzer.Sularsın sabaha tekrar eski halini alır. Mavi renk olmasını istersen toprağın asit seviyesini yükseltirsin mavi olur, düşürürsün pembe olur.

Aydınlık fakat direk güneş ışığı almayan yerlerde bakılmalıdır. Daha doğrusu gölge veya sabah güneşi alan  yarı gölge alanları sever. Balkonda yada bahçede yetiştirebilirsiniz. Ev içinde yetişmesi oldukça zordur. Kışın sıcaklık dereceleri düştüğünde dondan korumalısınız.

2.Sardunya

sardunya-cicegi-fotoğrafı

Sardunya Çiçeği

Sardunya; Hava sıcaklığı uygun oldukça bütün yıl aralıksız çiçek açabilen bitkilerden biridir. Bakımı oldukça kolaydır. Çok çiçek açması için bol aydınlık ortamlarda bakılmalıdır. Öğle güneşinden korumalasınız. Sabah güneşini ve öğleden sonra güneşini sever.

3.Küpe Çiçeği

küpe çiçeği fotoğrafı

Küpe Çiçeği

Küpe Çiçeği; Balkonum püfür püfür esiyor, sabah güneşinide alıyor ama genellikle gölge oluyor hangi çiçeği yetiştirsem diye merak ediyorsanız buyrun size tavsiye “Küpeli” yani Küpe Çiçeği

Temiz havayı, hiç kesilmeyen rüzgârı, nemli havayı sever (havası kuru memleketler bir de yazın fazla sıcak oluyorsa küpe çiçekleri için elverişli değildir). Devamlı açık pencere yakınında iyi hava sirkülasyonu olan bir yer sağlamadıkça ev içinde küpe çiçeği yetiştirmeye kalkışmayın derim.

Yaz sıcaklığının yüksek olduğu bir bölgede bu çiçeğe bakma düşüncesindeyseniz mümkün olduğunca rüzgar alabileceği bir konuma yerleştirip yapraklarına ara sıra su fısfıslamanız tavsiye edilir.

İdeal yeri doğuya bakan, sabahları 3 – 4 saat güneş alabilen rüzgarlı pencere önü veya duvar dibidir. Ya da akşam son üç saatte direkt güneş alabilmeli. Öğle ortası güneşi alması bir iki çeşidinin dışında küpe çiçeklerine zararlıdır. Diğerleri rüzgarsız kalmamak kaydıyla aşırı güneşe uyum sağlayabilse de gerektiği gibi serpilemezler.

 4.Petunya

Petunya; Bu çiçeğin istediği çok ekstrem koşullar da yok aslında. Yalnızca biraz sıcak seven bir çiçek kendisi.

Özellikle sıcaklık konusunda oldukça hassas.

Gece sıcaklığı 18 derecenin altına düştüğü zaman boynunu büküyor güzel çiçeğimiz.

Gündüzleri de 37 dereceden daha fazla olmasın istiyor. Güneş ihtiyacı fazladır. Gölgede çiçeklenmesi azalır. Öğle tepoe sıcağından korumalısınız.

5.Buz Çiçeği

Buz Çiçeği; Adı dolayısıyla soğuk iklimlerde yetişen bir çiçek olduğunu düşenebilirsiniz fakat bu çiçeğimiz sıcak iklim çiçeğidir. Soğuk iklimlerde malesef yaşayamaz.

Peki neden ismi ‘’Buz Çiçeği’’ diyenler olabilir. Özellikle sabah güneşi yapraklarına vurduğunda üzerinde buz kristalleri varmış gibi parıldar. Bu nedenden bu çiçeğe ‘buz çiçeği’ denmiştir. Fakat hepsi parıldıyor diye düşünmeyin bu çiçek grubunda 120 cins 1000’ı aşkın tür bulunuyormuş. Ben kendi çiçeğimde böyle bir parıldama, ışıldama göremedim. Siz görüyorsunuz yorumlarda belirtin lütfen.

Buz çiçeği, bir tür sukulent türüdür. Tropikal bir bitki olması nedeniyle sıcak yerlerde yaşamaya elverişlidir. Genellikle ilkbaharın bitişinden başlayarak çiçeklenir ve bu çiçeklenme dönemi neredeyse kış mevsimine kadar devam eder. Ayrıca en uzun çiçek açan bitkilerden biri olarak da bilinmektedir.

Bu çiçeğimizde Uyku Çiçeği yani Oxalis gibi güneşin doğuşundan itibaren çiçeklerini açar ve hava karardığında çiçeklerini kapatır. Çok yayılıcıdırlar, asma saksılarda harika dururlar. Güneşli ve bol aydınlık yerleri severler. Yarı gölge alanlarda da gelişimine devam ederler. Ne kadar güneş o kadar çiçek diyebiliriz.

Sukulent grubundan olduğu için, ihtiyaçları olan suyu, gövde ve yapraklarında depo ederler. Bu nedenle fazla suyu sevmezler. Hatta nemli bölgelerde sulamasanız bile gelişime devame debilirler. Toprağı kurumadıkça su vermemelisiniz. Toprak seçmez nereye ekersen usul usul yetişir. Sizi üzmez.

6.Uyku Çiçeği

Uyku çiçeği; Uyku çiçeği dertsizdir. Balkonda yada evde bakılabilir. Kuzey cepheler rüzgarlı olacağı için, güney cephelerde çok fazla güneş aldığı için, bu cephelerde bakılması uygun olmaz.

Sabah güneşinden faydalandıktan sonra gölgeye alınmalıdır. Bitki karanlıkta kalmamalı, aydınlık bir bölgede olmalıdır. Bitkinin sulaması için belli bir aralık yoktur. Toprak kurudukça sulanabilir. Eğer bitkinizin gelişiminin seyrinin sürekli olmasını istiyorsanız bitki çiçek açtığında çiçekleri toplamanız önerilir.

Kış aylarında soğuktan korunmalıdır. Eğer fazla soğukla baş başa kalırsa ölmeye başlar ancak bu durumda soğanları muhafaza ederseniz bahar geldiğinde yenden canlanacaktır.

7.Mum Çiçeği

mum çiçeği fotoğrafı

Mum Çiçeği

Mum Çiçeği; Balkonda yada evde bakılabilir. Balkonda daha kolay çiçek açar. Çiçek açması için genellikle bir kaç kurala uyulursa ilkbahardan yaz sonuna kadar çiçek açabilir.

Özetlersem eğer; Kuvvetli aydınlıkta konumlandırılmalı, mümkünse akşam güneşini almalı, saksısı oldukça küçük olmalı ve dal boyu 1 metreyi geçmiş olmalı. Eğer saksısı büyük olursa tüm gücünü kök vermeye harcar ve çiçek açmaz. Bence ışık isteğinden sonra en önemli nokta bu.

Ayrıca bitki tomurcuktayken yerini değiştirmeyin, solmuş çiçekleri koparmayın ve kaçınılmaz hale gelmeden saksı değiştirmeyin. Kışın soğuklardan korumanız gerekir.

8.Açelya

Açelya çiçeği fotoğrafı

Açelya; Açelya yılda bir defa, genelde ilkbahar başında çiçek açar.Çiçekli kalması 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. Ev bitkisi değildir. Bahçe, balkon bitkisidir. Her yönden esintiye, hava akımlarına büyük ihtiyaç duyarlar.

Evde açelya yetiştirilebilmeniz için neredeyse bütün gün esinti sağlamak zorundasınız. Direk güneşten hoşlanmaz. Kuvvetli aydınlık alanlarda sağlıklı gelişir.

9.Madagaskar Yasemini

Madagaskar Yasemini; Madagaskar yasemini yoğun kokuludur ve mumdan yapılmış gibi harika görünen beyaz çiçekler açar. Eğer bakımına dikkat edilirse çiçeği ilkbahar aylarında çiçeklenmeye başlar ve sonbahar dönemlerine dek yaklaşık 6-7 ay çiçeklerini korumaya devam eder.

İyi güneş alan ancak direkt güneşe maruz kalmayacak şekilde konumlandırabilirsiniz. Sabah güneşi veya akşam güneşini direk alabilir. Güney cephelerde tül arkasından ışık alması daha iyi olur. Çiçeklenme döneminde sulamasına özen göstermelisiniz. Mart ayından Ağustos ayı sonuna kadar bolca sulanma ister.

10.Telgraf Çiçeği

Telgraf Çiçeği; Telgraf çiçeği bakımı en kolay  bitkilerinden biridir. Evde ve balkonda rahatlıkla yetişir. İdeal yetiştirme koşullarında, küçük beyaz, pembe veya mor çiçekler üretir. Çabuk büyür ve çok güzel dekoratif yaprakları vardır. Asma sepet saksılarda harika görünürler.

Işık: Bol aydınlık, filtreli güneş işığı koşullarında büyür.

Su: Büyüme mevsiminde sulamayı sıklaştırın. Sulama arasında kurumasını bekleyin. Bitki uzun süre ıslak toprakta kalırsa kök çürümesine neden olur. Kışın sulama miktarını azaltın.

Sıcaklık: Normal oda sıcaklıklarında 10°C – 24°C arasında

Nem: Artan nem seviyelerini tercih eder, ancak normal koşullara tolerans gösterecektir.

Gübre: Yaz aylarında genel amaçlı bir gübre uygulayın.

Bakım İpuçları: Daha yoğun bir bitki oluşturmak için budama yapın. Yaşlı yapraklar kahverengileşebilir ve yaşlandıkça ölebilir, bitkinin taze görünmesini sağlamak için gerektiğinde bu zayıf yaprakları budayın.

Boy ve Büyüme Hızı: Hızlı büyüyor. İstenilen uzunluğu ve görünümü korumak için budayabilirsiniz.

Zehirlilik: Evcil hayvanlar için hafif derecede toksiktir.

11.Dikenler Tacı

dikenler tacı çiçeği fotoğrafı

Dikenler Tacı Çiçeği

Dikenler Tacı; Hem evde hem balkonda yetiştirebilirsiniz. Dikenler tacı çiçeğine halk arasında ‘’Japon Gülü’’ veya ‘’Yılbaşı Dikeni’’de deniliyor. Gövdesi dikenli bir çiçektir. Fakat dikenleri kendisini koruma amaçlı değil daha çok gövdesinde su tutma ve güneşe ulaşmak için tırmanma amaçlıdır.

Dikenler tacının gövdesi çok fazla gelişmez fakat çalı formunda olan dalları ve yaprakları 2 metreye kadar yayılabilir. Eğer çiçeksiz ve biçimsiz büyüme gösteriyorsa, yetersiz güneş ışığı alıyor demektir. Eğer sağlıklı, gösterişli ve güzel çiçekli bir dikenler tacı çiçeğiniz olmasını istiyorsanız ona aydınlık ve güneş alan bir yerde bakmalısınız.

Güneye bakan pencere önleri harika bir seçim olur. Dikenler Taci, yaprakları ve gövdesiyle havadan nem alarak susuzluk ihtiyacını gideren nadir bitkilerden biridir. Bu nedenle sulamasına dikkat edilmelidir. Çiçeklenme dönemi yani yaz aylarında toprağı kurumayacak nemli kalacak şekilde sulanmalı, dinlenme dönemi yani kışın ise sulama azaltılmalıdır.

Eğer çiçeklerinin renginde solukluk veya farklılık varsa bu hasatalıktan değil toprağın pH derecesinden oluşur. Ph yüksek olan toprakta çiçek rengi daha açık olur.

12.Kalanşo

Kalanşo Çiçeği fotoğrafı

Kalanşo Çiçeği

Kalanşo; Hem evde hem balkonda bakabilirsiniz. Kışın güneş gören bir yerde, yazın ise bol aydınlık, mümkünse filtreli sabah yada akşam güneşi alan yerde durması gerekir. Suyu seven ancak aşırıya kaçıldığında küsen bir çiçektir. İki sulama arasında toprağın iyice kurumasını beklemek gerekir.

Nem ihtiyacı olmadığından bakımı diğer saksı bitkilerine göre daha kolaydır. Solan çiçeklerini bitki üzerinden almanız bitkinini besinlerini boşa harcamaması ve gelişimini daha rahat tamamlayabilmesi açısından önemlidir.

Çoğaltılması; Yılın her zamanında herhangi dalını kırıp dikebilirsiniz. Kesin tutar. İlk üç ay bitki besini vermeyin.

13.Kasımpatı (Krizantem)

krizantem-cicegi-fotoğrafı

Krizantem Çiçeği

Kasımpatı; Kasımpatılar genelde gündüz süresi kısalmaya başladıktan sonra yani Eylül, Ekim ve Kasım aylarında çiçek açar. Yaz başı veya ortasında açan bazı hibrit türleride vardır.

Kasımpatı balkon yada bahçe bitkisidir. Evlerde çok sağlıklı gelişemez. Kasımpatı güneşe ihtiyaç duyar. Yarı gölge dediğimiz, direk güneş hariç, günde 3-4 saat güneş alırsa sağlıklı gelişir.

14.Lilyum (Zambak)

lilyum çiçeği fotoğrafı

Lilyum Çiçeği

Lilyum; Lilyum” daha bilinen adıyla “Zambak”, kocaman çiçekleriyle harika bir bitki. Zambak AÇIK HAVA, esinti, rüzgar ve bol aydınlık isteyen bir bitkidir. Evlerde çok sağlıklı yetiştirilemez.

Yılda bir defa çiçek açarlar sonra çiçekleri solar. Lilyum çiçeğini, güneş ışığını doğrudan ve dik şekilde almayacağı bir yerde konumlandırmalısınız. Filtreli güneş en sevdiğidir. Sabah güneşini severler.

Lilyum çiçeğinin toprağının sürekli nemli kalması gerekir. Toprağı kurumadan sulanmalıdır. Fazla sulanırsa yaprakları solar. Havadar ortamları sever. Ani sıcaklık değişimlerine olumsuz tepki verebilir.

Yeterli büyüklükte saksı kullanmalısınız. Çiçekçilerin yaptığı gibi mini saksılarda yetiştirmeyin.

15.Begonya

begonya çiçeği fotoğrafı

Begonya Çiçeği

Begonya; Bu bitkimizin adı Katmerli Begonya. Bir diğer ismi de Toran Begonya. Harika çiçekleri olur ve neredeyse çiçeklerinden yaprakları görünmez. Ben bahçede saksıda yetiştiriyorum.

Ev içinde olur mu diye soruyorsunuz? Ben tecrübe etmedim ama cam önünde olmak kaydıyla ve havadar bir ortam sağlarsanız rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Yarı gölge diye nitelendirdiğimiz sabah güneşi alan yerlerde sağlıklı gelişir. Sulamasını bu mevsimde azaltmalı, yaz aylarında sık sık sulamalısınız. Toprağı torf yerine bahçe toprağı olmalı.

16.Sıklamen

Sıklamen; Sıklamenler ilkbaharda veya yaz başında gündüz süresi fazla uzadığı zamanlarda dinlenirler.Yaz ortasından sonra, gündüz vaktinin kısalmaya başladığı zamanlarda yeni filizler çıkarmaya başlar ve genelde sonbahardan itibaren çiçeklenirler. Nemli ve serin havayı, çok havadar ortamları sever.

Süs bitkisi olarak esasen bahçeler ve balkonlar için uygundur. Bu yüzden ister hibrit ister doğal tür olsun evlerde siklamen yetiştirmek çok zordur. Daima pencere dışında veya balkonda tutmalısınız. Eve sadece haftada bir iki defa, birkaç saatliğine almalısınız. Süs sıklamenleri kış soğuklarına pek dayanıklı değilller. Uzun sürmemek şartıyla en fazla -7°C soğuğa dayanabilirler.

Ekim sonu – Mart sonu arasındaki dönemde günde birkaç saat direkt güneş almalılar. Nisan – Eylül arasında ise öğle civarı güneşini asla almamalılar.

Önemli Durumlar;

Yaprak sararması: Sebebi sıcak ve kuru havadır. Siklamen sıcak ortamı sevmez. Çiçeğin bulunduğu odanın ısısı 15 dereceyi geçmemelidir. Eğer odanın ısısı ideal ise yaprak sararmasının nedeni, çiçeğin doğrudan güneş ışığına maruz kalması ya da yeterince sulanmamasıdır.

Çiçek komple solarsa: Fazla sulanması akla gelen ilk nedendir. Çiçeğin suyu alttan verilmelidir.

Kısa zamanda çiçek açması sona ererse: Çiçek çok fazla sıcak bir odada tutuluyordur, gereğinden fazla ya da az sulanıyordur. Bulunduğu odanın havası kurudur.

17.Aloe Vera

Aloe Vera; Aloe vera dayanıklıdır, sık sulamaya ihtiyaç duymaz ve tam güneşten yarı gölgeye kadar iyi büyür. Ayrıca rahatlatıcı bir yüz maskesi de dahil olmak üzere kendin yap güzellik bakımları için harika bir bitkidir.

Bitki Bakım İpuçları

Işık: Parlak, dolaylı.

Su: Haftada bir veya iki kez, sulamalar arasında tamamen kurumasını bekleyin.

Toprak: İyi drenajlı, kumlu.

18.Gül

gül fotoğrafı

Gül

Gül; Saksıda yetiştirmek için en ideal gül türü minyatür (cüce) güllerdir. Gül bitkisi hava akımından, farklı cisme temastan, aşırı sıcak-soğuk ortamlardan hemen etkilenir. Çok şirindirler. Tek kusurları kokusuz olmaları.

Yeri bir hayli güneşli ve mükemmel havadar, esintili olmalı. Adından da anlaşılacağı gibi, bu güller kaplarda iyi iş çıkarır. Tüm güller gibi bol güneşe ve suya, ayrıca güle özgü bir gübreye ihtiyaçları olacaktır. Bunun dışında oldukça dayanıklıdırlar ve fazla bebek bakımına ihtiyaç duymazlar.

19.Yaprak Güzeli

yaprak güzeli çiçeği fotoğrafı

Yaprak Güzeli; Soğuk havayı bu bitkimiz pek sevmez. Bu nedenle sonbahar gibi mevsimlerde dışarıya alınmamalıdır. Güneş gören yerlerde bakılması durumunda yaprakları daha büyür ve boyu 1 metreye kadar ulaşabilir.

Her türlü toprakta yetişebilir ancak en çok yaprak verdiği humuslu doğal topraktır. Güneşi sevmesine rağmen direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Evde yetiştirecekseniz, tülün arkasında beslenmesi, yarı güneşli olarak yetiştirilmesi önerilir. Güneş alışına göre yapraklarının rengi değişmektedir. Gölgeli olan yerde beslenir ise, yaprakları yeşil olarak görünür. Güneşi bol olan yerde yetiştirildiğinde ise rengi kırmızıya doğru gider. Her iki durumda da çiçek cansızlaşmaya başlar bu nedenle yarı gölge, yarı güneş olan yerde beslenmelidir.

Köksüz olan dallardan su içinde köklendirilebilir. Sulama konusunda bir hassasiyeti yoktur. Toprağı kurudukça sulanması yeterli olacaktır.

20.Kaktüs ve Sukulent

kaktüs fotoğrafı

Kaktüs

Kaktüs ve Sukulent; Bakımı oldukça kolaydır ve bakıma pek ihtiyaç duymaz. Her ortama kolayca uyum sağlayıp yaşamını sürdürebilir.  Aşırı sıcaklara bile dayanabilen yapısıyla kaktüs, gün içinde direkt güneş ışığında bırakılmayı ister. Dayanıklılığından bahsettiğimiz bu bitki, aşırı sıcaklar kadar aşırı soğuklara da dayanıklıdır, kaktüs bu tür hava şartlarından zarar görmez.