Yuka Çiçeği Bakımı – Avize Çiçeği Bakımı

Bugünkü içeriğimin konusu ”Yuka Bitkisi bakımı nasıl yapılır? Diğer bir ismiyle Avize Çiçeği bakımı… Yuka bitkileri, büyümesi ve bakımı kolay, yavaş büyüyen bitkilerdir. Yuka’nın yetiştirme koşullarının karşılanması kolaydır ve hatırlanması gereken en önemli noktalardan biri de Yuka bitkilerinin fazla suya ihtiyaç duymamasıdır. Aşırı sulanma, Yuka bitkisi dahil olmak üzere birçok ev bitkisinin zarar görmesinin başlıca nedenidir.

Yuka bitkisinin birçok türü ve çeşidi vardır (örn. Yucca aloifolia, Yucca filamentosa, Yucca gloriosa). Ayrıca aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda harika alacalı formlu olanları da vardır.

Evimde uzun yıllardır Yuka bitkisi yetiştiriyorum ve bu bitkiye nasıl bakacağınıza dair en önemli ipuçlarını ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

Yuka Bitkisi

Yuka Bitkisinin Ne Kadar Güneşe İhtiyacı Var?

Yuka bitkileri çok fazla ışık sever. Öğle güneşi hariç tam güneşte iyi gelişim gösterir. Yarı gölge alanlarda da rahatlıkla bakabilirsiniz.

Yani sabah güneşini yada öğleden sonraki güneş ışığını alması yeterlidir. Tam gölge alanlar, düşük ışık seviyeleri cılız büyümeye ve daha az çiçeğe neden olur.

Dolaylı güneş ışığı alabileceği güneye bakan bir pencerenin yakını harika bir konum olabilir.

Yuka Bitkisi Ne Sıklıkla Sulamalıyım?

Yucca bitkileri kuraklığa dayanıklı bitkilerdir. Bu, diğer bitkilerden daha az suya ihtiyaç duydukları ve susuz daha uzun süre kalabilecekleri ve yine de seçkin bir görünüm kazanabilecekleri anlamına gelir. Yucca bitkileri, kalın mumsu yaprakları nedeniyle kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Onları birkaç hafta sulamayı unutsanız bile gayet iyi hayatta kalırlar.

Bitkinin aşırı sulanmasını önleyin ve yalnızca üst toprak %80 ila %100 kuru olduğunda su verin. Bu, haftada bir veya daha az sulama anlamına gelebilir ve yucca bitkinizi sürekli nemli toprakta yetiştirmenin kök çürümesine neden olacağını unutmayın.

Yuka Bitkisi Toprak İsteği

Yuka’ların büyük bir kök sistemi olmasına rağmen çok fazla alana ihtiyaç duymazlar ve kök kütlesinin toprakla sıkı bir şekilde tutulmasını tercih ederler, bu nedenle drenaj delikleri bir dikim saksısı idealdir.

Yuka bitki toprağının eğer drenajı iyiyse, onu ne tür bir toprağa ektiğinizi umursamaz. Bu ne kadar harika değil mi? Düşük pH veya yüksek pH… kum veya kil… bir Yuka bitkisi hemen hemen her topraktan memnun olacaktır.

Yuka Besin İsteği ve saksı Değişimi

Her ne kadar telaşlı bitkiler olmasalar da biraz bakıma ihtiyaç duyarlar ve onları ilkbahar ve yaz boyunca ayda bir genel amaçlı gübre ile beslemek, onlara bakmanın basit bir yoludur.

Son olarak, Yuka bitkilerini iç mekanlarda yetiştirirken, yeni topraktaki tüm besinlerin tadını çıkarabilmeleri için bitkinizi en az 3 yılda bir yeniden saksılamanın önemli olduğunu unutmayın.

Yuka Bitkisi Dış mekanda yetiştirilir mi?

Dış mekanda yani Açık havada Yuka bitkileri yetiştirmek, iç mekanlarda yetiştirmekle aynı süreçtir.

Dikim alanından başlayarak, Yuka bitkisi dikmek için en iyi yer güneye bakan, yeterince güneş ışığı alabileceği gölgeli bir yerdir. Yucca bitkileri çok fazla güneş ışığını sever, ancak tam güneş ışığı yaprakların kavrulmasına neden olabilir. Güneş ışığı alabilen gölgeli bir alanda Yuka bitkisi yetiştirmek idealdir. Kısa süreliğine düşük ışığa tahammül edebilirler, ancak bu durum sonuçta Yuka bitkinizin yapraklarını etkileyecektir.

Yuka Bitkisi Çiçek Açar mı?

Yuka Bitkisi

Burada sıkça karşılaştığımız soru şudur: “Yuka’lar çiçek açar mı?” ve “ne sıklıkla çiçek açıyorlar?” Yuka bitkilerinin tümü her yıl çiçek açmaz ve çiçek üretmez, 2 yada 3 sende bir, bakım isteği karşılanırsa çiçek açarlar.  Çiçek açtıklarında çiçekler, ilkbaharın sonlarında ve sonbaharda üretilir. Çiçekler genellikle yaprakların üzerinde yükselen çiçek sapları üzerinde büyür ve krem ​​​​veya beyaz çan şeklinde çiçekler üretir. Çiçeklenme gerçekleştikten sonra dilerseniz ölmeye başlayan çiçek saplarını kesebilirsiniz.

Yuka Bitkisi Sıcaklık ve Nem İsteği

Yuka bitkileri sıcak ve kuru ortamları tercih eder, bu nedenle yüksek nem oranına sahip alanlarda iyi performans göstermezler. Yucca bitkileri 15-26°C sıcaklık aralığındaki yerlerde iyi gelişim gösterir. Büyüdüğü yere bağlı olarak evinizdeki veya dışarıdaki hava da optimum büyümeyi sağlayacak kadar kuru olmalıdır.

Yuka bitkinizi iç mekanda yetiştiriyorsanız odadaki nem seviyesi önemlidir. %60 üzeri nem olan yerlerde gelişimi yavaşlar.  Evinizin havası kuruysa bitkinizin yakınına suyla dolu bir tepsi çakıl taşı yerleştirebilirsiniz. Bu, Yuka bitkinizin hemen etrafındaki nem seviyelerinin artmasına yardımcı olacaktır.

Yuka Bitki Türleri ve Çeşitleri

Yapraklarında ve büyüme alışkanlıklarında farklılıklar olan 40’tan fazla Yuka bitkisi türü vardır. En fazla bilinen ve yetiştirilenler aşağıdaki gibidir.

  • Yucca elephantipes (Spineless Yucca) – Ülkemizde en fazla yetişirilen tür.
  • Yucca filamentosa (Adam’s Needle)
  • Yucca gloriosa (Spanish Dagger)
  • Yucca rostrata (Beaked Yucca)

Yorum Bırakın