Tesbih Çiçeği Bakımı | Tesbih Çiçeği Çoğaltma (Senecio)

Tesbih Çiçeği bakımı nasıl yapılır? Tesbih çiçeği çoğaltma nasıl yapılır?:  Ev bitkisi dünyasında iyi bilinen, bakımı kolay bir sukulent olan Tesbih çiçeğinin büyüleyici dünyasına hoş geldiniz.

Büyüleyici bir şekilde dolgun, bezelye benzeri yaprakları, güzel bir inci kolyenin zarafetini çağrıştırarak saplarından zarif bir şekilde akar. Bu kapsamlı yazımızda, tesbih çiçeği bakımına, büyüleyici özelliklerine ve bu sevimli yeşil perdenin ardındaki sırlara dalacağız.

Tesbih Çiçeği

Aslen güneybatı Afrika’nın kuru ve kayalık arazilerinden gelen bu bitki, zorlu koşullarla nasıl başa çıkacağını iyi biliyor. Aslında, yaprakları yuvarlak olacak şekilde özel olarak evrimleşmiştir. Böylece kuru çöl havasına maruz kalan yüzey alanı daha az olur ve bu da nemi tutmalarına yardımcı olur.

Biliyor muydunuz?: Bitkinizdeki incilerin kenarlarında epidermal pencere adı verilen koyu renkli bir yarı saydam doku bandı bulunur. Bu açıklık, ışığın yaprağın içine girmesine izin vererek, bitkinize fotosentez yapması için daha geniş bir alan sağlar!

Tesbih Çiçeği Işık İhtiyacı

Peki, Tesbih çiçeğinizi nasıl kalın ve sağlıklı hale getirirsiniz?

”Işık” anahtardır.

Tesbih çiçeği, doğrudan güneş ışığı ve dolaylı güneş ışığının bir karışımını sever, en iyisi sabah ışınlarıdır ve öğleden sonra gölgesiyle eşleşir.

Yetersiz ışık alırsa daha az inciye neden olan soluk yapraklar ve gerilmiş saplar fark edebilirsiniz. Öte yandan, çok fazla doğrudan güneş, güneşte yanmış yapraklara yol açabilir.

Tesbih çiçeğinizin gelişmesine yardımcı olmak için şu aydınlatma ipuçlarını izleyin:

  • Bitkinizi sabah güneşini alabileceği ve öğleden sonra biraz gölgenin tadını çıkarabileceği doğuya bakan bir pencerenin yanına koyun.
  • Yalnızca güneye veya batıya bakan pencereleriniz varsa, doğrudan güneş ışığına çok fazla maruz kalmamak için bitkiyi pencereden biraz daha uzakta tutun.
  • Tüm gövdelerin eşit miktarda ışığa maruz kaldığından emin olmak için bitkinizi şimdi ve sonra döndürün.
  • Kış aylarında, eksik güneş ışığının bir kısmını değiştirmek için bir LED büyüme ışığı (tercihen tam spektrum) kullanmayı düşünün.

Tesbih Çiçeği Su İhtiyacı

Tesbih bitkileri, yapraklarını su depolamak için kullanır, bu yüzden bu kadar eşsiz bir görünüme sahiptirler.

Tesbih çiçeğine ne zaman ve ne kadar su vermelisiniz?

Yaprakların veya toprağın size söylemesine izin verebilirsiniz. Suya ihtiyaç duyan yapraklar buruşuk görünecektir. Mutlu, iyi sulanmış inciler ise sağlam ve sağlıklı görünecektir.

Tesbih çiçeğinin toprağının kuru olup olmadığını kontrol etmek her zaman en iyi gösterge değildir. Çünkü bu küçük inciler oldukça fazla su tutabilir. Bunun için sulamadan önce toprağının iyice kuruduğundan yada kurumaya yakın olduğundan emin olmalsınız.  Sukulentler biraz ihmali sever.

Sıcaklık, nem ve hatta kullandığınız saksı türü gibi faktörler, bitkinizi ne sıklıkta sulamanız gerektiğini etkileyebilir. Ancak genel olarak konuşursak, yazın iki haftada bir, kışın ise ayda bir, işinizi görecektir.

Yeterli su alamazsa ne olur? Bitkinizin yaprakları buruşmaya başlayabilir veya birkaç inciyi bile kaybedebilirsiniz. Bitkinizin susuz kalmasına izin vermeyin canlı ve güzel kalması için depolanan suya ihtiyacı vardır.

Öte yandan, çok fazla su da zararlı olabilir. Aşırı sulama, yaprakların tamamen çürümesine neden olabilir.

Tesbih Çiçeği Sıcaklık ve Nem İhtiyacı

Tesbih çiçeği, büyüme mevsimi boyunca ılık sıcaklıklarda (21-27°C) büyür, ancak kışın daha düşük sıcaklıkları (13-18°C) tercih eder.

Aynı zamanda orta düzeyde neme sahiptir (%40 kadar), bu nedenle inci bitkinizi mutfak veya banyo gibi nemli alanlara yerleştirmekten kaçınmak en iyisidir.

Çok fazla nemin belirtileri sararmış yapraklar, solma ve küf oluşumunu içerir. Bu semptomları fark ederseniz, inci bitkinizi daha az nemli bir odaya taşımayı deneyin.

Tersine, bitkinizin yaprakları buruşuk veya kahverengi görünüyorsa, daha fazla neme ihtiyacı olabilir. Bitkiyi arada bir su sıkarak nemini artırabilir veya bir nemlendirici kullanarak nemi artırabilirsiniz.

Tesbih çiçeğiniz sıcaklık stresi yaşarsa (yani çok ısınır veya soğursa), yaprak dökümü veya yavaş büyüme gösterebilir. Ani sıcaklık değişikliklerini önlemek için bitkilerinizi cereyanlardan, ısıtıcılardan ve havalandırma deliklerinden uzak tutun.

İnci dizisi bitkiniz için sıcaklık ve nem ipuçları:

  • Büyüme mevsimi boyunca 21-27°C ve kışın 13-18°C sıcaklık aralığını koruyun.
  • Bitkinizi radyatörler veya ısıtma delikleri gibi ısı kaynaklarından uzak tutun.
  • Bitkinizi mutfak veya banyo gibi nemli alanlara yerleştirmekten kaçının.
  • Sıcaklık ve nem seviyelerini izlemek için bir dijital termometre ve higrometre kullanın (bunlar ucuz ve çok kullanışlıdır).

Toprak ve Dikim

Tesbih çiçeğiniz için doğru toprağı ve saksıyı seçmek çok önemlidir. Tespih bitkisi sığ kök sistemleriyle bilinir, bu da kök çürümesine özellikle eğilimli olabileceği ve iyi drene olan bir kaktüs veya sulu saksı toprağı karışımı ile en iyi sonucu verdiği anlamına gelir.

Ayrıca aşağıdakilerle kendi inci saksı karışımınızı da oluşturabilirsiniz:

  • 1/3 yüksek kaliteli ev bitkisi toprağı/torf
  • 1/3 perlit
  • 1/3 pomza taşı/kum

Kullandığınız saksı toprağı kombinasyonu iyi drene olduğu ve bitkinize yeterli besin sağladığı sürece, gayet iyi olmalıdır.

Tesbih Çiçeği Budama

Ölü incileri kesmek için temiz bir makas veya makas kullanın . Uzun dallı bir bitkiyi şekillendirmek ve daha yoğun hale getirmek için de budayabilirsiniz, çünkü kestiğiniz yerden yeni büyüme gelecektir.

Artı, çoğaltmak için kesimleri kullanabilirsiniz.

Tesbih Çiçeği Çoğaltma

Tesbih çiçeğiniz uzadıkça 15-20 cm çelikler alıp direk toprağa ekip çoğaltabilirsiniz.

Tesbih Çiçeği Saksı Değişimi

Tesbih bitkinizin saksı değişimini yılda bir kez tekrarlanması gerekecek. Drenajı iyi olan biraz daha büyük bir saksı kullandığınızdan emin olun, sığ kök sistemlerinin buna ihtiyacı var!

Tesbih Çiçeği Gübreleme

Büyüme mevsimi boyunca tesbih çiçeğinize sıvı gübre verebilirsiniz. Bitkiniz kış aylarında uykudayken gübrelemeye ihtiyaç duymaz ve bu köklerine bile zarar verebilir.

Çok fazla gübre belirtileri arasında yaprak yanması, hızlı büyüme ve zayıf gövdeler bulunur. Durumun böyle olduğunu düşünüyorsanız, fazla besin maddelerini gidermek için toprağı suyla yıkayın ve gelecekte azar azar  gübreleyin.

Tesbih Çiçeği Problemleri

Tesbih çiçeği diğer bitkilerden farklı görünebilir, ancak aynı ortak sorunlardan muzdariptir… Bu da aynı ortak çözümlerden yararlandığı anlamına gelir.

Buruşuk yapraklar;

Tesbih çiçeğiniz  daha çok bir dizi kuru üzüm gibi görünüyorsa, su altında veya aşırı sulanıyor olabilir.. Toprağı kontrol edin – aşırı kuruysa, bitkiniz susamıştır. Sürekli ıslaksa, fazla su veriyorsunuz demektir.

Bunu düzeltmek için sulama rutininizi ayarlayın. Susamış bitkileri daha sık sulayın veya aşırı sulanıyorsanız toprağın daha fazla kurumasına izin verin. Ve her zaman iyi drene olan toprak ve drenaj delikleri olan bir saksı kullanın!

Yapraklar düşüyor;

Düşen yapraklar, inci dizisi bitkinizin cereyanlı veya tutarsız sıcaklıklarla uğraştığı anlamına gelebilir. İnci bitkileri istikrarı sever, bu nedenle sıcaklık dalgalanmaları onları strese sokabilir.

İnci bitkinizi cereyanlardan, ısıtma deliklerinden veya klimalardan uzak tutun.

Yumuşak saplar;

Yumuşak saplar veya mor yapraklar aşırı sulama anlamına gelebilir, bu da köklerin çürümesine veya toprak kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Çok fazla su, bitkinizin köklerine ve gövdelerine zarar verebilecek zararlı mantarlar ve bakteriler için bir oyun alanı oluşturur.

Bunu çözmek için, sulamayı kesin ve sulamalar arasında toprağın neredeyse tamamen kurumasını bekleyin. Sorun devam ederse, bitkinizi iyi drene olan bir toprakta ve daha fazla drenaj deliği olan bir kapta saklamanız gerekebilir.

Tesbih çiçeği bakımı ile ilgiler anlatacaklarım bu kadar. Sorularınız olursa yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Yorum Bırakın