Deve Tabanı Bakımı | Monstera Bakımı | Deliciosa & Adansonii

Bugünkü konuğum;  kocaman ve gösterişli yapraklarıyla en popüler bitkilerden biri olan Monstera! Ülkemizde bilinen adıya Deve Tabanı Bitkisi.

Bu içeriğimde sizlere Deve Tabanı bakımı hakkında kendi tecrübelerimi paylaşacağım. İçeriğin sonuna doğru da bu bitkiyle ilgili en çok sorulan soruları cevaplamaya çalışacağım. Sizler de Monstera bakımı konusunda sorun yaşadığınız bir durum varsa yada sormak istedikleriniz olursa konu altı yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Devetabanı bakımı

Öncelikle Monstera, Orta Amerika’ya özgü yaprak dökmeyen tropikal sarmaşıklar ve çalı türlerindir.

Ev bitkisi olarak iki farklı Monstera türü yetiştirilmektedir – Monstera Deliciosa ve Monstera Adansonii.

Monstera Adansonii, Monstera Deliciosa’dan daha uzun, sivrilen yapraklara ve tamamen kapalı yaprak deliklerine sahip olmasıyla ayrılır. Ülkemizde ismi Maymın maskesi olarak bilinir.

Monstera Deliciosa yaprak delikleri sonunda kenara doğru büyür ve olgunlaştıkça açılır.

Monstera’nın ikonik yaprak yarıkları;  tipik olarak yalnızca bitkinin daha olgun yapraklarında ve yalnızca bitki ideal koşullara yerleştirildiğinde ortaya çıkar.

Sizin bitkiniz bol ışık alıyorsa ve bakımına dikkat etmenize rağmen hala yapraklarında yarık yoksa, hiç merak etmeyin ve sabırlı olun. İlerleyen günlerde bitkiniz olgunlaştıkça  yaprakları açılacaktır.

Devetabanı bakımı

Deve Tabanı Işık İsteği

Monstera’nızın yerleşimi en önemli faktörlerden biridir. Bitkinize, filtrelenmiş dolaylı parlak ışık alan bir nokta bulmaya çalışın. Yani güneş ışığı bitkinize direk vurmasın, bir tül arkasından ışık alsın.

Bu bitkiyi tam güneş ışığına koyarsanız, yüksek sıcaklıklarla baş etmekte zorlanır ve yapraklar kahverengileşip güneşte yanabilir. Aynı şekilde, bitkinizi hiç ışık olmadan tam gölgeye yerleştirirseniz, bu onun büyümesini engelleyebilir!

Deve Tabanı Sulama

Deve tabanı bitkinizi her 1-2 haftada bir sulayın, sulamalar arasında toprağın kuruduğundan emin olun. Bitkiniz daha parlak ışıkta ise daha sık ve daha az ışıkta ise daha az sulayın.

Sulama zamanını kestiremiyorsanız, sulama yapacağınız zaman saksının toprağına parmağınızı batırın ve 2-3 cm altının nemli olup olmadığını kontrol edin. Eğer toprak kuru ise sulayabilirsiniz. Nemli ie birkaç gün daha bekleyebilirsiniz.

Deve Tabanı Nem İsteği

Monsteraların gelişimi için evinizin nem değerleri de önemlidir. Normal oda nemi yeterli olacaktır, ancak mümkünse nemli koşulları tercih eder. Özellikle kışın evimizde kullandığımız kalorifer, soba gibi ısıtıcalar, evin havasını kurutarak evin nemini düşürür. Böyle zamanlarda bitkinizin yapraklarına sık sık su püskürtmeyi ihmal etmeyin.

Ben bitkilerimin olduğu odada ufak bir nem ölçer cihaz bulunduruyorum. İnternetten 80-100 TL arası temin edebilirsiniz. Yaklaşık %50-60 arası nem hem kendi ailem için hem de bitkilerim için uygun olduğunu düşüyorum..

Ayrıca iç mekandaki nem seviyesini artırmak için nem verme makinesi de  kullanmayı düşünebilirsiniz.

Deve Tabanı Sıcaklık İsteği

Birazda sıcaklık isteğinden bahsedelim.

Çoğu ev bitkisi 18°C-30°C’deki sıcaklıkları tercih eder. 15°C’nin altına düşürmemek en iyisidir. Ayrıca hızlı sıcaklık artışları veya düşüklükleri bitkiniz için oldukça stresli bir durumdur. Ani sıcaklık değişimlerinden kaçının. Yani kalorifer yanan bir odada bulunan bitkinizi birden kapalı balkona çıkardığınızda, sıcaklık farkıda mevsime göre yüksekse bitkiniz strese girecek ve olumsuz tepki verecektir.

Deve Tabanı Toprak ve Saksı durumu

Tüm yazılarımda bahsettiğim gibi bitkilerinize iyi drene olan bir saksı karışımı hazırlayın. Kesinlikle sadece torf toprağa bitkinizi dikmeyin.

Bitkinizi ekeceğiniz toprağa pomza, perlit vs gibi bitki köklerinin hava almasını sağlayacak inorganik maddeler ekleyin.

Deve Tabanı Problemler

Şimdi genel sorunlardan bahsetmek istiyorum.

BELİRTİ: Kenarlarda kahverengi ve çıtır çıtır yapraklar

NEDENİ: Yetersiz ışıktan ve yetersiz sulamadan dolayı olabilir.

BELİRTİ: Sararmış yapraklar veya siyah gövdeler

NEDENİ: Bu durumda da bitkiniz fazla sulanmış olabilir. Sulama yaptığınızda suyun saksının altından akıp gittiğinden emin olun.

BELİRTİ: Monsteram yeni yaprak vermiyor.

NEDENİ: Monsteranızın yeni yaprak vermesi için iyi bir fotosentez yapması gerekir. Bu kuvvetli ışık alması, yeterli sulama ve büyüme mevsiminde uygun gübreleme ile olur. Bu durumlara dikkat ederseniz bol yapraklı bir Monstera’ya sahip plabilirsiniz.

Deve Tabanı Bakımı Videolu Anlatım!

Yorum Bırakın