Küpe Çiçeği Bakımı | Küpeli Çiçeği Bakımı

Balkonum püfür püfür esiyor, sabah güneşinide alıyor ama genellikle gölge oluyor hangi çiçeği yetiştirsem diye merak ediyorsanız buyrun size tavsiye Küpeli Çiçeği yani Küpe Çiçeği

Benimde en sevdiğim yaz bahçesinin temel bitkilerinden biridir. Haziran başından sonbaharın ilk şiddetli donlarına kadar aylarca sarkık, çan benzeri, muhteşem çiçekler üretirler. Küpe çiçeği çeşitleri yurtdışında oldukça fazla  olmasına rağmen bizim ülkemizde biraz sınırlı. Daha çok kırmızı, pembe, mor, fuşya ve beyaz renkli olanlarını görüyoruz. Çünkü Küpe Çiçeğinin yetiştirilme koşulları ülkemizin bazı bölgelerinde biraz zor. Aşağıdaka bu konuya da detaylıca deyineceğim.

Küpe Çiçeği, temiz havayı, hafif rüzgârı ve nemli havayı sever. Havası kuru memleketler bir de yazın fazla sıcak oluyorsa Küpe Çiçekleri için elverişli değildir. Devamlı açık pencere yakınında iyi hava sirkülasyonu olan bir yer sağlamadıkça ev içinde küpe çiçeği yetiştirmeye kalkışmayın derim.

Şimdi hızlıca küpe çiçeği bakımı nasıl olur ona bakalım!

küpe çiçeği fotoğrafı

Küpe Çiçeği

Küpe Çiçeği Bakımı

Sürekli bakım istemezler, ancak aşağıda okuyacaklarınıza dikkat etmenizi öneririm. ‘’Çiçek Uzmanı’’ isimli youtube kanalımda ve instagram sayfamda bu bitki bana çok soruluyor. Tomurcukları açmadan döküldü, çiçekleri üzerinde çok kısa kalıyor, yaprakları kuruyor vb. ne yapmalıyım?

Küpeli çiçeği, genel olarak gölge bitkisidir fakat büyümek ve çiçek açmak için bol ışık ister. Siz bu bitki gölgede yaşar diye bahçenizin balkonuzun en karanlık noktasına koymanızı tavsiye etmem.

Küpeli çiçeğinize doğrudan sabah güneşi, sonrasında ise filtrelenmiş güneş aldığı açık havada bir yer seçin. İklim ne kadar sıcaksa, o kadar fazla gölge gerekli olacaktır. Küpe çiçeği için yaz günlerinin 28 derece  altında kaldığı ve gecelerin serin olduğu yerler en iyisidir.

Sıcak ve kuru iklimlerde bitkiler zayıf gelişir ve çiçek boyu küçülür. Bu alanlardaki yetiştiriciler, iyi bir gölge ve rüzgar koruması sağlamalı ve otomatik buğulanma sistemleri kurmalıdır. Uzun süreli donma altı sıcaklıklar, küpe çiçeklerine  zarar verir.

Kökleri uzun süreli suda kalmamalı. Kökler çürümeye başlarsa yapraklar büzüşmeye, çiçekleri dökülmeye başlar. Fazla güneş alırsa yaprakları kurur. Çiçeklerini hızlıca döker. Özellikle direk öğle güneşinden bitkinizi korumalısınız.

Pek tavsiye etmesemde, iç mekanda Küpe çiçeği yetiştiriyorsanız, parlak, dolaylı güneş ışığı alan ve havadar bir pencere en iyi sonucu verir. Bununla birlikte, nemi severler ve içeride veya dışarıda hava çok kuruysa zayıflarlar.

Küpe Çiçeği Toprak İhtiyacı

Bahçede humus bakımından zengin toprağa Küpe Çiçeğinizi dikebilirsiniz. Marketlerde Torf olarak satılan topraklara dikmeyin.  Bahçe toprağı en iyisidir. İyi bir su drenajı sağlamak içinde toprağına pomza taşı, kil biyes vb. organik maddeler karıştırın. Ben en çok pomza taşı kullanırım.

Toprağa pomza taşı karıştırmak toprağa süzeklik ve havadarlık kazandırır. Kök çürümesini engeller ve sulama yaptığınızda drenajın daha sağlıklı olmasını sağlar. Pomza taşı hiç bozulmaz. Perlit ve Vermikülit gibi zamanla çözülüp erimez. Erimediği içinde toprağın kimyasal dengesini bozmaz. Ayrıca çiçeklerinizin toprağını değiştirdiğinizde eski topraktaki pomza taşını ayırıp tekrar kullanabilirsiniz.

Diğer organik madelerin ne işe yaradığını bilmek isterseniz buraya yada aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Toprağa karıştırılan organik madeler: https://cicekrehberim.com/cicek-bakimi/cicek-topragi/

Küpe Çiçeği Gübreleme

Küpe çiçeğinize Mart ve Nisan aylarında nasıl baktığınız, yaz aylarında ne kadar iyi büyüyeceklerini ve çiçek açacaklarını etkileyecektir.

Her hafta hafif bir uygulama ile başlayarak, düzenli bir gübreleme programı ile ilkbaharda başlayın. Kullanılacak iyi bir kural, suda çözünen dengeli bir gübreyi, (bitki besini) azar azar olmak üzere ve her hafta bitkilerinizi beslemektir.

Eğer yaşadığınız bölgeye göre fazla sulama yapıyorsanız bitkiniz besine daha çok ihtiyaç duyacaktır. Çünkü her sulama toprağın besin düzeyini azaltır. Bu durumu göz ününde bulundurmayı unutmayın.

Küpe Çiçeği Sulama

Küpe çiçeği suyu sever fakat köklerinin suda kalmasını sevmez. Toprağınızın drenejının iyi olduğuna yani geçirgen olduğundan emin olun.

Test etmek için; yukarıdan sulama yaptığınızda saksı altından su akıp gidiyorsa drenaj iyidir denebilir.

Sulamayı yaşadığınız iklime göre toprağı kurudukça sulayın. Yani azar azar ve sürekli değil,  bitki toprağına parmağınızı batırdığınızda toprak nemli ise sulamayın. Kuru ise sulama yapabilirsiniz. Toprağın üst katmanı kuru görünüyor diye sulama yapmayın. Parmağınızı toprağa batırın ve 2-3 cm test edin. 2-3 cm altı kuru ise sulama yapmalısınız.

Küpe Çiçeği bakımı hakkında yazacaklarım şimdilik bu kadar. Atladığımı düşündüğünüz yada sormak sitedikleriniz olursa aşağıdaki yorum kısmından iletebilirsiniz.

Buraya kadar okuduysanız, düzenli bitki bakım ipuçları paylaştığım sosyal medya hesaplarıma aşağıdaki bağlantılardan abone olabilirsiniz.

İnstagram: https://www.instagram.com/cicekuzmani/

Youtube: https://www.youtube.com/cicekuzmani

Yorum Bırakın