Torf, Pomza, Perlit, Vermikülit, Cocopeat, Kil Bilyesi, Lav taşı-Cüruf Nedir?

Sizlerden ”Çiçek toprağı nasıl hazırlıyorsunuz?”, ‘’Hangi toprağı kullanıyorsunuz?’’, toprağınıza ‘’hangi maddeleri karıştırıyosunuz?’’ her yerde karşımıza çıkan bu Torf, Pomza, Perlit, Vermikülit, Cocopeat, Kil Bilyesi, Lav taşı-Cüruf nedir?, ne işe yarar? diye çok soru alıyorum.

Sizlere kendi toprak karışımımı nasıl yaptığımı ve toprağa karıştırılan maddelerin ne işe yaradığını detaylıca anlatacağım. Lütfen sizlerde tecrübelerinizi yorumlarda belirtin ki bu içerik hepimiz için dönüp bakabileceğimiz bir kaynak olabilsin.

Torf

Torf

Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. İçerisinde herhangi bir hastalık ve haşere taşımaz. Ülkemizde satılan torflar genelde humus katkılı olur. Bu da bitkiye besin sağlar. Ek olarak besin maddesi içermediği için ara ara bitki besini kullanmanız gerekir.

Pomza Taşı

Pomza

Benim sıklıkla kullandığım maddedir. Torf toprağa pomza taşı karıştırmak toprağa süzeklik ve havadarlık kazandırır. Kök çürümesini engeller ve sulama yaptığınızda drenajın daha sağlıklı olmasını sağlar. Pomza taşı hiç bozulmaz. Perlit ve Vermikülit gibi zamanla çözülüp erimez. Erimediği içinde toprağın kimyasal dengesini bozmaz. Ayrıca çiçeklerinizin toprağını değiştirdiğinizde eski topraktaki pomza taşını ayırıp tekrar kullanabilirsiniz.

Perlit

Perlit

Perlit, pomzaya benzemekle birlikte zamanla eriyip toz olmasından dolayı ayrım gösterir. Ben bu nedenle Sukulent ve Kaktüs toprak karışımlarında tercih ediyorum. Perlit’in gözenekli yapısı fazla suyun atılmasını ve bitkiler için gerekli olan nemin tutulmasını sağlar.

Vermikülit

Vermikulit

Toprak düzenleyici minareldir. Kendi hacminin 3-4 katı su tutma özelliği vardır. Kökleri aşırı sıcak ve soğuktan korur. Su tutma hacmi yüksek olduğundan nemi seven bitkilerin toprak karışımında kullanılması daha uygun olabilir.

Cocopeat (Hindistan Cevizi Torfu)

Cocopeat

Hindistan cevizi kabuğunun liflerinden oluşur. Kuru ağırlığının 8-9 katı kadar su tutma özelliği vardır. Ayrıca besinleri emerek bünyesinde depolar ve bitkinin ihtiyacı oldukça bitkiyi besler.

Lav Taşı – Cüruf

Lav taşı

Doğal yapısı, toprağın havalanmasını ve bitki köklerinin oksijene ulaşmasını sağlar. Bitkilere yararlı çeşitli mineralleri barındırır. Özellikle Mum Çiçeğini lav taşında büyütmeyi deneyebilirsiniz.

Kil Bilyesi

Kil Bilyesi

Bitkilerin rahatça kök salabilmesi ve destek alabilmesi için kullanılır. Saksı diplerinde drenaj tabakası olarak, toprak üzerinde dekoratif amaçlı kullanılır. Toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Genel olarak bitki köklendirmede ve orkide yetiştiriciliğinde kullanılır.

Çiçek Toprağı Hazırlama

Ben ev içinde yetiştirdiğim saksı bitkiler için ‘’Torf’’ kullanıyorum. Bu Torf’un içine ise genellikle ‘’Pomza Taşı’’ karıştırıyorum. Torf yeterli besin içermediğinden ilerleyen süreçte de bitkinin durumuna göre bitki besini yada akıllı gübre kullanabiliyorum.

Bunlara ek, yetiştirdiğiniz bitkinin isteklerine göre Perlit, Vermikülit, Cocopeat, Kil bilyesi de ekleyebilirsiniz.

Örneğin Monstera (Deve Tabanı) gibi tropikal bitkiler nemi sever. Bu nedenle toprağının nem tutma kapisitesini arttırmak için Cocopeat (Hindistan cevizi torfu), Vermikülit gibi ürünler toprağına karıştırılabilir.

Suyu sevmeyen Kaktüs ve Sukulent türevlerinde ise daha süzek bir toprak elde etmek için Perlit, Pomza daha fazla karıştırılabilir.

Çiçek Toprağı Hazırlarken Kullandığım Markalar

Çiçek Uzmanı

Kullandığım ürünleri ve tecrübelerimi ”Çiçek Uzmanı” isimli  instagram sayfamda paylaşıyorum. Kullandığım ürünleri instagram profilimdeki öne çıkan hikayelere sabitledim. Buraya tıklayarak yada aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İnstagram sayfama gitmek için  – https://www.instagram.com/cicekuzmani/

Yorum Bırakın