Uyku Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması | Uyku Çiçeği Nasıl Canlandırılır? (Süs Yoncası Bakımı)

Bugünkü konuğum Uyku Çiçeği yada diğer adıyla Süs Yoncası, Kelebek çiçeği diyenlerde var.

Bir çoğunuz biliyordur. Bu bitkinin harika bir özelliği var. Gece olduğunda yaprakları  kapanıyor, sabah güneş ile tekrar açılmaya başlıyor.

Bu içerikte Uyku çiçeği bakımı ile ilgili instagram sayfamdan en çok sorulan soruya cevap vermek istiyorum.

Uyku Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Soru şu: Bitkimin yaprakları tamamen soldu ve kurudu. Artık ışığı görünce yaprakları da açılmıyor.  Bitkim öldü mü?  Ne yapmalıyım?

Cevap: Bitkinizin tamamen yaprakları kurumuş ve saksının yanlarından sarkmış olsun. Bitkiyi anlattığım şekilde gördüğünüzde bu artık ölmüş atayim gitsin diye düşünebilirsiniz ama tabiki atmıyoruz.

Öncelikle kuruyan dalları koparıp alıyoruz.  Saksıdan bitkiyi çıkarıyoruz ve toprağını ortadan 2 ye bölüyorüz. İşte soğanlarımız burada. Güzelce topraktan arındırıyoruz. Soğanlarda herhangi bir çürüme yoksa,  canlı görünüyor ise problem yok demektir.

Soğanları topraktan arındırdıktan sonra küçük bir saksıya dikebilirsiniz. Sonrasında direk güneş almayan aydınlık bir yerde konumlandırmalısınız. Bulunduğu yerin ortam ısısı 18-20 dereceyi geçmesin.  Toprağınıda nemli tutmaya devam edin.

Peki sonra ne mi oluyor. Yaklaşık 4-5 hafta sonra harika bir olay gerçekleşecek ve yeni uyku çiçekleriniz toprağı delip hızlıca gelişmeye başlayacaktır.

Uygulamalı olarak canlı canlı sonucu görmek isterseniz içeriğin sonunda paylaştığım  videoumu izleyebilirsiniz.

Uyku Çiçeği Bakımı

Uyku çiçeği bakımı kolay, dertsiz tasasız bir bitkidir. Bu bitkiyi öldürmek neredeyse imkansızdır çünkü doğru büyüme koşullarına sahip değilse, bitkiniz uykuya geçecektir ve uygun bakım koşulları yerine gelene kadar birkaç ay bekleyecektir.

Bitkiniz uykuya geçtiğinde gün ışığını gördüğünde açılan yaprakları artık açılmayacaktır. Bir çok yaprağı solup dalları yanlara doğru eğilecektir.

Bu durumda canlandırmak için uğraşmayın. Sulamayı vs. arttırmayın. Normal bakım sürecine devam edin. Eğer uyanmıyorsa bahara kadar dinlenmesine izin verin. Sonrasında yukarıda tarif ettiğim gibi tekrar canlanmasını sağlayabilirsiniz.

Burada en önemli nokta fazla sulama yaparak kökleri çürütmemek. Şimdi biraz da bu bitkinin bakımından kısaca bahsetmek istiyorum.

Uyku çiçeği bakılması en kolay ev bitkilerinden biridir, ancak yüksek veya düşük sıcaklıklara maruz kaldığında yada sulama hatalarında uykuya dalabilir ve bu da bitkinin ölü gibi görünmesine neden olabilir.

Bu nedenle bitkinizin sağlıklı gelişimi için;

Özellikle kış aylarında bu bitkiyi serin bir ortamda tutmaya özen göstermelisniz. 15-20 derece arası sıcaklık uygun olur.

Eğer bitkinize  evde bakacaksanız pomza taşı karışımlı torf toprak tercih edebilirsiniz ve saksısı küçük olmalıdır.

Bitki karanlıkta kalmamalı, aydınlık bir ortamda olmalıdır. Eğer sabah güneşi alabilirse çok iyi gelir ve coştukça coşar. Sulamayla ilgilide toprağı kurudukça sulayabilirsiniz.

Uyku çiçeği bakımında sorun yaşıyorsanız  yorum bölümünden yazarsanız yardımcı olmak isterim. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bol çiçekli günler.

 

Yorum Bırakın