İpek Çiçeği Bakımı / Kedi Tırnağı Bakımı (Portulaca Grandiflora)

Yazımın konusu İpek çiçeği bakımı veya başka bir deyişle Kedi tırnağı bakımı hakkında olacak.

Bu bitkimizin bir çok ortak ismi bulunuyor. Bunlardan bazıları İpek Çiçeği, Kedi Tırnağı, Kedi Çiçeği, Tırnak Çiçeği, Yosun Gülü, Meksika Gülü ve Güneş Gülü. Yöreden yöreye bu isimler değişmektedir. En fazla bilinen ismi Kedi Tırnağı Çiçeği’dir.

Hazirandan ilk dona kadar gösterişli ve rengarenk gül benzeri çiçekler açan Kedi Tırnağı Çiçeği/İpek Çiçeği kolay yetiştirilmesi ve hızlı büyümesi nedeniyle favori bitkilerdendir.

Güneşi seven parlak ve güzel bir bitki olan bu sukulentler aynı zamanda kuraklığa ve sıcağa dayanıklıdır. Bu da onları bahçeler, balkonlar için veya sıcak, kuru alanlar için zemin örtüsü olarak mükemmel bir seçim haline getirir.

Fuşya, leylak, turuncu, şeftali, pembe, kırmızı, mor, beyaz ve sarı gibi zengin doygun renklerde oluşur ve bazı çift renkli tonlarda olanlarıda vardır. Açık yeşil, iğne benzeri yapraklar, su depolamak için dolgun ve etlidir.  Bu hızlı büyüyen sukulentler sürünen veya takip eden bir alışkanlığa sahiptir. 20 cm’a kadar büyürler ve 60 cm’e kadar yayılabilirler.

Kedi Tırnağı çiçeği yalnızca parlak güneş ışığında açılırlar, ardından geceleri kapanır ve bulutlu günlerde kapalı kalırlar. Bununla birlikte, yeni melezlerin çoğu, bulutluyken bile açık kalacak şekilde yetiştirilir.

Çiçeklenmeden sonra, olgunlaştıktan sonra serbestçe dağılan ve uygun koşullarda yeniden tohumlanan küçük siyah tohumlar içeren küçük çekirdeğe benzer tohum kabukları oluşur. Ayrıca Kedi tırnağı çiçeğinin  kediler, köpekler ve atlar için toksik olabilen kalsiyum oksalatlar içerdiğine dikkat edilmelidir. Yani ismine aldanıp kedielre zarr vermez diye düşünmeyin 🙂

Kedi Tırnağı Çiçeği

Kedi Tırnağı Çiçeği Bakımı

Kedi tırnağı çiçeği/ İpek çiçeği, kumlu veya kumlu bir dokuya sahip, humus açısından zengin, iyi drene olan ve 5,5 ila 7,0 arasında hafif asidik bir toprakta, tam güneş alan bir yerde yetiştirildiğinde en iyi performansı verir.

Bitkiler iyice toprağına alıştıktan  sonra kuru, zayıf topraklarda iyi performans gösterirler, ancak humusla zenginleştirilmiş toprağa ekilirlerse ve düzenli nem alırlarsa en iyi şekilde çiçek açarlar.

Saksıda yetiştiriyorsanız  tam güneş alan bir yere yerleştirin ve toprağın üstü 2-3 cm kuruduğunda su verebilirsiniz.

Kedi tırnağı bakımı kolay bir türdür ve aşağıdaki ipuçları verimli, sağlıklı bitkiler elde etmenize yardımcı olur.

  • Kedi tırnağı, 6-8 saat direkt güneş ışığı ister. Bu, bu bitki için önemli bir gerekliliktir. Güneş ışığının az olduğu ortamlarda çiçekler açmaz.
  • Toprağın iyi drene olduğundan emin olun.
  • Bitki çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu nedenle, düzenli sulamadan kaçının. Su uygulamaları arasında toprağın üst 2-3 cm’nin kurumasına izin verin.
  • Bitkiler çok besin istemez ve ekim zamanında toprak zenginleştirilmişse çok az ek besleme gerektirir.

 

Sizler Kedi tırnağı çiçeği yetiştiriyor musunuz? Kedi tırnağı bakımında problem yaşadığınız oluyor mu?

Yorum Bırakın