Guzmanya Çiçeği Bakımı | Guzmanya Yavrusu Nasıl Ayrılır?

Guzmanya çiçeği, bakım şartlarını yerine getirmeye devam etiğiniz sürece uzun süre çiçekli kalabilen bir bitkidir. Ortalama 5-6 ay çiçekli kalabilir.Tabi bu süre bakım şartlarına göre değişiklik gösterir. Guzmanya çiçeği bakımı kolaydır. 120’nin üzerinde türü bulunmaktadır.  Guzmanya bakımında özellikle bir kaç detaya dikkat ederseniz, uzun yıllar size eşlik edecek harika bir bitkiye sahip olmuş olacaksınız.

guzmanya çiçeği fotoğrafı

Guzmanya çiçeği

Guzmanya epifitik bir bitkidir yani ağaç dallarına tutunarak hayatta kalır ve toprağa ihtiyaç duymaz. Orkidelerde olduğu gibi havadaki minarelleri kökleriyle says,nde alır ve gelişimine devam eder.

Bu nedenle satın aldığınız Guzmanyanın saksısının toprağını genellikle değiştirmenize gerek kalmaz.  Bitkinin tam ortasında bulunan çiçeğinin renkleri genellikle kırmızı, sarı ve turuncu renkte olur. Guzmanya yaprakları sayesinde suyu toplar ve bünyesinde tutar. Bu sayede bitkinin su ihtiyacını karşılar.

Guzmanyalar gece karanlık saatler boyunca biraz serin ve havadar ortam ister. Sık sık açık pencere karışısında havalandırılması şart olduğundan çok kuru havası olan yerlerde yaz boyunca nemliliği sağlamak gerekir. Altına bir su dolu tabak koyarak yada üzerine azar azar su fıslatılabilir.

Guzmanya, Ocak-Şubat-Mart aylarında direkt güneş ister. Nisan – Kasım arasında filtrelenmiş güneş olması lazım.Yani güneş, tül ardından yapraklara ulaşıp çiçeği hafifçe ısıtabilmeli.

Şimdi biraz daha detaya inelim. Işık ihtiyacı, sulama işlemi ve en önemlisi çiçeği solunca yapılması gerekenler.

1.Guzmanya çiçeği ışık ihtiyacı nasıl olmalı?

Guzmanya çiçeği direkt gün ışığından uzak tutulmalıdır. Direkt gün ışığı bu bitkinin eşsiz güzellikteki çiçeğinin renginin solmasına yol açacaktır. 1-2 saatlik sabah güneşi alması bitkinin hoşuna gider. Evlerin doğu cephesine bakan pencereleri uygundur. Batı tarafına bakacaksa tül arkasından ışık almalıdır. Fazla direkt güneş ışığından hoşlanmaz.

2.Guzmanya çiçeği için gerekli oda sıcaklığı nasıl olmalı?

Guzmanya tropikal bir bitkidir. Bu nedenle bakımında yüksek nemli ve sıcak bir ortam ister. Havası kuru olan bölgelerde bitkinin yapraklarını su sıkarak nemlendirmelisiniz.

3.Guzmanya çiçeği sulaması nasıl yapılmalıdır?

Guzmanyanızı, toprağı kupkuru olmadıkça sulamayın. Genelde suyu ve besinleri yaprak aralarından alırlar. Kurumamış toprağı sulamak yerine yaprak aralarını arada bir ıslatmanız  bitkinin gelişimine oldukça fayda sağlar. Eğer yaprakları güçsüzleşmeye başladıysa bu az sulandığına işaret eder.

Şimdi gelelim en çok sorulan sorulardan birisine?

4.Guzmanya çiçeği solunca ne yapmak gerekir?

Guzmanya bitkisi sadece bir kez çiçek açar ve çiçeği uzun süre dayanır. 3-4 ay hatta 7-8 ay kadar canlı kalabilir. Sonrasında çiçeği kurumaya başlar ve ömrünü devam ettirebilmek için çiçeği kurudukça alt yanlardan yeni fideler vermeye başlar. Bakımına dikkat ediliyorsa genelde 2 yada 3 yavru verir.

Peki şimdi ne yapıyoruz?

Eğer çiçeği tamamen kuruduysa çiçeği kesebilirsiniz. Eğer saksı dibinde yavru olıuşumu yoksa bakım şartlarına devam etmelisiniz. Yavru oluşumu varsa yaklaşık 15-20 cm kadar büyüdükten sonra ana saksıdan ayırıp, ayrı bir toprağa dikebilirsiniz. Yaklaşık 1 yıldan sonra bu yavrularda gelişip çiçek açmaya başlayacaktır.

Guzmanya bakımı ile ilgili sorularınız var ise yorum bölümünden iletebilirsiniz. En kısa sürede cevaplamaya çalışacağım.

Yorum Bırakın