Antoryum (Flamingo) Çiçeği bakımı  – Antoryum Çiçeği Anlamı

Antoryum, namı değer Flamingo çiçeği… Sizlere bu yazımda Antoryum çiçeği bakımı konusunda tecrübelerimi anlatacağım. Lütfen, sizlerinde bu bitkiyle ilgili olumlu-olumsuz tecrübeleriniz olduysa, yorum bölümünden iletirseniz memnun olurum.

Antoryum bitkisi sıcak iklimlerde bahçede, açık havada yetiştirilebilirken, iyi bir iç mekan bitkisidir. Özel bakım ihtiyaçları olduğundan daha çok ev bitkisi olarak veya seralarda yetiştiriliyor. Ben İstanbul’da iç mekanda yetiştiriyorum.

Antoryumlar, bol ışık almaya bağlı olarak yavaş veya orta büyüme hızında büyürler. Ne kadar kuvvetli ışık alırsa büyüme hızı da o kadar artar. Tabi bakım şartlarını yerine getirdiğiniz sürece 😊

Antoryum tırmanıcıdır ve gelişmek için yüksek neme ve sıcaklığa ihtiyacı vardır. Uygun bakım ile iç mekanlarda tipik olarak yaklaşık 5 yıl kadar yaşar, ancak bitkinizi çoğaltarak süresiz olarak sağlıklı bir antoryuma sahip olabilirsiniz.

Antoryum Çiçeği

Antoryum Çiçeği Bakımı

Antoryum tropikal bir bitki olduğundan, onu bir ev bitkisi olarak yetiştirmeniz gerekecek. Antoryumun içeride tutulması ve bakımı önemlidir çünkü bitki 10 santigrat derece altında  daha düşük sıcaklıklarda zorlanmaya başlar. Çiçek açmayabilir, gelişimi yavaşlar, yapraklarında problemler çıkmaya başlar.

Antoryum bitkileri parlak, dolaylı ışıkta gelişirler ve kış ayları dışında doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı sevmezler.

Saksı antoryumları, nemli tutulması ancak ıslak olmaması gereken, zengin fakat iyi drene olan bir saksı karışımını tercih eder. Orkideler için hazırlanmış, birkaç avuç kum ve birkaç avuç turba yosunu karıştırılmış saksı karışımı idealdir.

Birçok Antoryum bitkisi, doğal ortamlarda “epifitiktir” – toprak yerine diğer bitkilerde yetişirler. Bitkiniz kendini taşıyamıyorsa saksının içine, üzerine tırmanması için bir kazık veya sopa yerleştirebilirsiniz.

Antoryumlar kaba, iyi drene olan bir saksı karışımını tercih eder. Ek kum ve turba yosunu ile karıştırılmış bir orkide karışımı, antoryumlar için mükemmel toprak oluşturur. Yada bol perlit, pomza karıştırılmış torf toprağıda tercih edebilirsiniz.

Toprak hafif nemli tutulmalı ve asla tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Saksı altına saksı kabı ekleyin ki  bitkinin suyu oraya aksın. Bu durum  bitkinin etrafındaki nem seviyelerinin daha yüksek tutulmasına yardımcı olabilir.

Tekrar sulamadan önce toprağın üst kısmının kurumasını bekleyin. Ev içindeki sıcaklığa göre değişmekle birlikte genelde yaklaşık haftada bir kez sulama gerekebilir.

Bu bitki, yüksek nemi ve 15 ila 30 santigrat derece arasındaki sıcaklıkları tercih ediyor. Kuru iklimlerde veya kuru kış aylarında, nem seviyelerini yüksek tutmak için bitkiyi her gün buğulayın. Ayrıca nem verme makineside kullanabilirsiniz.

Antoryumunuzun büyüme dönemi boyunca sıvı gübre kullanabilirsiniz. Fosfor içeriği yüksek bir gübre kullanın, 1/4 kuvvetine kadar seyreltin ve bitkileri her hafta besleyin. Fosfor açısından zengin gübre, antoryumunuzun çiçek açmasını teşvik etmeye yardımcı olacaktır.

Bir bitkinin ölmekte olan veya solmakta olan yaprakları olduğunda, enerjisini bu ölmekte olan yaprakları canlandırmaya harcar. Kızaran yaprakları çıkararak bitkinizin enerjisini yeni yapraklar ve çiçekler oluşturmaya odaklamasına yardımcı olabilirsiniz. Koparmaları kolay değilse, budamak için steril el budayıcıları kullanın. Solmuş çiçekleri tabandan keserek çıkarın.

Bitkinizi şekillendirmek için biraz zaman ayırın; bitkinin dengesiz görünmesine neden olan hatalı yaprakları veya sürgünleri kesin. Çok fazla yaprak çıkarmayın; en az üç dört tane bırakın.

Antoryumun Çiçek Açması Nasıl Sağlanır?

Antoryumlar seçicidir. Ancak benzersiz güzellikteki çiçekleri, ekstra çabaya değer. Her çiçek yaklaşık altı hafta dayanabilir. Bitkinizin toprağı sürekli ıslaksa, aydınlatma yetersizse veya çok kök salmışsa çiçek açmayabilir. Bu bitkinin çiçek açması için yüksek neme ve yüksek fosforlu bir gübre ile haftalık beslemeye ihtiyacınız olacak.

Sizlerle birkaç ipucu paylaşmak istiyorum.

-Çiçeklenmeyi teşvik etmek için fosfor oranı yüksek bir gübre kullanın.

-Kök çürümesini önlemek için iyi drene olan, ancak köklerin emilimi için yeterli nemi tutan bir toprak kullanın.

-Gövdelerden köklerin büyüdüğünü gördüğünüzde paniğe kapılmayın! Bunlar, ara sıra buğulanmadan fayda sağlayacak basit hava kökleridir. Bu köklerin görünüşünü beğenmediyseniz, bitkiye zarar vermeden kesebilirsiniz.

-Antoryumunuz büyüdükçe daha bir boy büyük bir saksıya koyun. Kalabalık kökler bitkinin büyümesini engeller!

-Çiçekler solduğunda ve onları çıkarmak istediğinizde, bitkinin tabanına en yakın olan çiçek sapının tabanından kesin.

Antoryum Çiçeği Anlamı

Antoryumlar; bolluk, misafirperverlik, aşk, sevgi ve şansla ilişkilendirilen sembolik anlamlar taşır. Kırmızı Antoryum bitkisinin kalp şeklindeki yaprakları size aşkı hatırlatır ve tutkuyu, aşkı temsil eder.

Beyaz Antoryum çiçeği masumiyet ve saflıktır. Bu nedenle, anne sevgisini veya çiçekli düğün gösterilerinde sergilemek için mükemmel bir hediyedir. Bunun nedeni, beyaz çiçeklerin her zaman bir çocuğun saflığını temsil etmesidir.

Antoryumların kötülüğe karşı korumanın yanı sıra iyi şans getirdiği de düşünülmektedir.

Buraya kadar okuduysanız yorumunuzu bekliyorum. Antoryumunuz var mı? Tecrübeleriniz nasıl?

Bol çiçekli günler.

Yorum Bırakın