Paşa Kılıcı Bakımı | Kılıç Çiçeği – Peygamber Kılıcı – Sanseveria |

Bugünkü konuğum evlerimizin vazgeçilmez bitkisi Sanseveria yani Paşa Kılıcı bitkisi. Çoğunluğumuz onu Paşa Kılıcı, Peygamber Kılıcı, Kılıç Çiçeği gibi isimleriyle biliyoruz.. Yurt dışında ise daha çok Yılan Bitkisi olarak anılıyor.

Özellikle son zamanlarda kenarları sarı olan türü çok popüler. Popüler olmayıda hak ediyor. Paşa Kılıcı Bakımı oldukça kolay ve çok dekoratif bir bitki. Neredeyse hiç ekstra bakım istemez. Bende kenarları sarı olan bu türden yetiştiriyorum.

Paşa kılıcı ile  ilgili Çiçek Uzmanı” isimli İnstagram sayfamdan bana en çok 2 soru soruluyor

1. Soru;  ‘’Kenarları sarı olan türü yapraktan çoğaltmayı denediğimizde kenarları sarı olmuyor komple yeşil olarak büyüyor. Neden?

Evet bu bitkiyi yapraktan kesip ektiğinizde kenarları sarı olarak büyümüyor. Sarı olmasını istiyorsanız kökten ayırma yöntemi ile çoğaltmalısınız.  Dipten geren sürgünleri yeterli boya geldiğinde kökten ayırıp başka saksıya dikip çoğaltabilirsiniz.

Gelelim 2. Soruya

2. Soru; Paşa kılıcımın yaprakları özellikle kışın yumuşuyor ve sararıyor. Neden?

Sansevieria yani Paşa Kılıcı , sukulent bir bitki. Yapraklarında suyu tutan, dikensiz bir tür. Dolayısıyla suyu önce depolayıp sonra kullandığı için susuzluğa karşı son derece dayanıklı. Bu bitkiyi yetiştirenler diğer bitkilerini sularken paşa kılıcı bitkisinide sulamaya devam ediyor. Fazla sulama bu bitkinin düşmanı. Az sulama ile bitkinin ölmesi çok zordur ama fazla sulama ile bitkinizi kısa sürede kaybedebilirsiniz. Bitkimiz sürekli sulanmaya devam ettiğinde kökleri çürümeye başlıyor ve yaprakları yumuşayıp sararıyor.

Özetle Paşa kılıcının toprağı kurumadıkça sulama yapılmamalı. Özellikle kışın sulamayı iyice azaltmalısınız.

En sık yapılan yanlışlardan biride, büyümesi için daha büyük bir saksıya dikmektir. Saksısı ne kadar küçük olursa, yavru gelişimi o kadar fazla olur. Sığmamaya başladığında bir büyük boy saksıya geçirebilirsiniz.

Birazda ışık ihtiyacından bahsetmek istiyorum.

Paşa kılıcının oldukça kolay adapte olan bir yapısı vardır. Her koşulda yaşayabilir.  Az ışık alan alanlarda da aydınlık ortamlarda da yaşayabilir ama en sağlıklı direk güneş ışığı almayan kuvvetli aydınlık alanlarda yetişir.

Paşa kılıcını ektiğiniz toprakta gelişimi için çok önemlidir.

Yapraklarının dik durması için toprağa sıkıca ekmeniz gerekiyor, ama Sansevieria’nın kökleri sıkışmaktan hoşlanmaz. Bu yüzden toprak seçimini ve saksı seçimini çok dikkatli yapmanız gerekecektir.

Toprak türü olarak torf kullanabilirsiniz. İçine3 te 1 oranında ponza taşı karıştırırsanız havadar ve suyu geçirgen bir ortam sağlamış olursunuz.  Ponza taşı koymadan hazırladığınız topraklarda kökler havasız kalacağı için kök çürümesi ile başlayıp yaprak formunda yumuşamalara ve kök çürümelerine neden olacaktır. Kök gelişimi Paşakılıcı bitkisi için son derece önemlidir. Bu yüzden kök gelişimine elverişli ve altı delik saksıları tercih etmelisiniz.

Genel olarak Paşa kılıcının bakımında bu söyklediklerime dikkat ederseniz uzun yıllar size eşlik edecek sağlıklı bir bitkiniz olacaktır. Anlatmayı atladığım yada bakımıyla ilgili merak ettikleriniz varsa yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Yorum Bırakın