Echeveria Elegans Bakımı | Sukulent Bakımı

Echeveria Elegans Bakımı; Echeveria Elegans yavaş büyüyen, az bakım gerektiren sukulent türlerindendir.  Çoğu sukulent gibi, Echeveria Elegans‘ta güneşli ve sıcak ortamları severler ve kuraklığa son derece dayanıklıdırlar.

İdeal koşullarda 20 cm uzunluğa ve 25 cm genişliğe kadar büyüyebilirler. Echeveria Elegans, yıl boyunca açık havada, veya iç mekanlarda yetiştirilebilir. Genellikle mavi-gri veya gri-yeşil renktedirler. Doğru bakım koşullarında çoğu, uzun saplarda çan şeklinde oluşan çiçek açarlar.

Echeveria elegans çiçeği

Işık

Çoğu sukulentlerde olduğu gibi, Echeveria Elegans gelişmek için her gün birkaç saat parlak, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Yetersiz güneş ışığı bitkinin sağlıksız uzamasına ve simetrik şeklinin bozulmasına neden olur.

İç mekanda yetiştirildiğinde, batıya veya güney cepheye bakan pencere önleri sağlıklı gelişebileceği  en iyi alanalrdır.  Açık havada yetiştirildiğinde, Echeveria Elegans gün boyunca yarı gölge dediğimiz hem güneşli hem hem gölgeli bir yerde konumlandırılabilir.

Toprak

Echeveria Elegans doğal yaşam alanları yarı çöl alanlardır. Bu nedenle toprağını hazırlarken kumlu, iyi drene olan, havadar bir toprak hazırlanmalıdır. Drenajı iyileştirmek için saksı karışımına perlit, pomza taşı ve kaba kum  ekleyebilirsiniz.

Sulama

Sukulentler çok az su ile veya hiç su olmadan aylarca hayatta kalabilir. Bu nedenle Echeveria Elegans’ınızı aşırı sulamaktan kaçınmalısınız. Sukulentler, aşırı sulanmaya karşı oldukça hassastırlar. Fazla sulandığında  kök çürümesine neden olabilir. Sulama yaparken az sulamak yerine toprağı bolca sulayın ve bir daha sulamak için toprağının tamamen kurumasını bekleyin.

Echeveria elegans

Sıcaklık ve Nem

Bir çöl bitkisi olan Echeveria Elegans, sıcak ve kuru havaları sever.  Aşırı nemli koşullarda sağlıklı gelişemezler. Bir çoğu soğuğa da dayanıklıdır. Kışın don ve kardan korumalısınız.

Besin ve Gübre

Sukulentler çok dayanıklı bitkilerdir. Kurak ve verimsiz topraklarda rahatlıkla yetişirler. Düzenli olarak bitki besini vermeniz gerekmez.  Daha iyi gelişim göstermesi için İlk baharda bitki besini verebilirsiniz. Yılda 2-3 defa vermeniz yerterli olur.

Çoğaltma

Ana bitkideki bir yaprağı, çıkana kadar yan yana sallayarak nazikçe çıkarın. Yaprağı toprak dolu küçük bir  saksıya koyun ve saksıyı tam güneş ışığı vurmayan dolaylı ışık alan bir alana koyun. İlk birkaç ay saksıyı doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Yeni kökler gelişene kadar sulama yapmayın. Çok sıcak mevsimlerde toprağı biraz nemlendirmeniz iyi olur. Kökler gelişmeye başladığında sulamaya başlayabilirsiniz.

Yorum Bırakın