Menekşe Bakımı: Menekşe Çiçek Açtırma

Bu içeriğimizin konuğu dört mevsim çiçek açabilen ve bakımı oldukça kolay olan ‘’Menekşe Çiçeği’’

Menekşe’ler, çeşitli renklerde çiçek açan ve tüm yıl çiçekli kalabilen harika bitkiler. Ama bazı durumlarda güzel çiçeklerini bizlerden esirgiyebiliyorlar.

Menekşelerinize çiçek açtırmak için nelere dikkat etmeniz  gerektiğini sizlere 5 maddede anlatacağım.. Bu anlatacağım faktörleri göz önüne alarak neyi eksik yaptığınızı anlayabilir ve çözüm üretebilirsiniz.

1) Işık; Menekşeleriniz yeterli ışık almalı. Direkt güneş ışığı gelmeyecek şekilde çok aydınlık bir yerde konumlandırmalısınız. Filtreli ışık dediğimiz tül arkasından gelen güneş ışığı yeterli olacaktır.

Yeterince ışık almadığını, yapraklarının çiçeksiz uzamasından anlayabilirsiniz.

2) Gübre Takviyesi; Menekşelerin yıl boyu çiçek açması ve çiçekli kalabilmesi için gübre takviyesi yapmalısınız.

Topraktaki besin ancak 1,5 – 2 aya kadar yeterli oluyor ve sonra besin vermek gerekiyor.Işık ihtiyacını karşıladığınız halde  Aktif büyüme kesilmişse ve çiçeklenme olmuyorsa topraktaki besin bitmiş demektir. Ayrıca sağlıklı ve bol çiçekli menekşeler için en geç 1 yılda bir toprak değişimi önerilir.

Temel kural şu –Azot yeşillik için, fosfor – çiçeklenme için, potasyum ise – yoğun ve parlak renk alması içindir. Verdiğiniz gübrede bu besinlere dikkat etmelisiniz. Ve fazla vermekten kaçınmalısınız.

Örneğin fosfor ağrlıklı gübre verilmesi sadece çiçeklenmeyi uyarır, aynı zamanda tohumların olgunlaşmasını hızlandırır ve dolayısıyla, aşırı fosfor bitkilerin yaşlanmasını hızlandırır ve ömrünü kısaltır. Çiçekli olan menekşelerde yaprak sararması mevcut ise bu fosfor fazlalığının işaretidir.Bunu bir kenara not edin.

3) Boyutlarına uygun bir saksı; Menekşenizin saksısı küçük olmaldır. Saksı çapı bitkinin yaklaşık 3 te 1 i kadar olmaldır.  Yani 12 cm büyüklüğünde bitkiniz varsa saksı çapı yaklaşık 4cm kadar olmalıdır.

Eğer saksısı büyük olursa, menekşeniz  çiçek açmaya çabalamaz. Saksısını küçültürseniz strese girip açacaktır.

4) Toprak karışımı; Menekşelerinizin sağlıklı kök gelişimi için nemi tutabilen, geçirgen bir toprağa  dikmelisiniz.

İsterseniz Menekşe toprağı olarak satılan hazır topraklardan alabilirsiniz. Ama kendiniz hazırlamak isterseniz torf ve pomza taşı ve perlit karışımlı bir toprak hazırlayabilirsiniz. Bu sayede Menekşe çiçeğinize geçirgen, nemi eşit olarak tutabilen bir ortam sağlamış olacaksınız.

5) Ortalama ısı:  Ortalama ısı 15-25 derece arasında olmalıdır. Yani yaz kış ev ortamı sıcaklığı yeterli olacaktır. Sıcaklık 30 derece üstüne çıktığında veya 10 derece altına düştüğünde problemler başlar. Buna dikkat etmelisiniz.

Son olarak mümkünse Menekşenizin yerini sık sık değiştirmemeli ve soğuk su ile sulama yapmamalısınız.

Eğer bu tekniklerin hepsini denedim ve hala çiçeklenmiyorlar diyorsanız, ”çiçek uzmanı” isimli  instagram hesabımdan bana bitkinizin fotoğrafını atın çözüm bulmaya çalışalım.

https://www.instagram.com/cicekuzmani

 

Yorum Bırakın