Kalanşo Bakımı (Kalanchoe)| Kalanşo Çiçek Açtırma | Kalanşo Çoğaltma |

Kalanşo Bakımı; Bugünkü konuğumuz renk renk çiçekleriyle daha çok kış aylarımızı güzelleştiren Kalanşo Çiçeği. Bu durum size, bu çiçek sadece kış aylarında mı çiçekleniyor diye düşündürmesin! Tam olarak bir pazarlama stratejisi. Kalanşo’lara istediği şartları sağlayarak her mevsim çiçek açtırabilirsiniz. Kalanşo çiçek açtırma yöntemlerine içeriğin devamında detaylı yer vereceğim.

Ülkemizde son yıllarda, saksı çiçeği satış rakamlarına göre Kalanşo Çiçeğinin tartışılmaz bir liderliği söz konusu. Çiçekçilerden, sokak satıcılarına, zincir marketlerden internet sitelerine kadar pek çok alanda, renk renk kalanşoları görmek mümkün oluyor. Bakımın kolay, fiyatının uygun olması ve bol bol çiçeklenmesi tercih edilmesindeki en büyük etkenler.

Peki ama Kalanşo bakımınasıl yapılır? Kalanşo bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?, Kalanşo nasıl çiçek açtırılır?

Kalanşo

Kalanşo Işık İsteği

Kalanşo bakımı nda en önemli unsurlardan biri ışık isteğidir. Kalanşolar, aydınlık ve havadar bir ortamda sağlıklı gelişirler. Kış aylarında direk güneş alabileceği bir yerde, yaz mevsiminde ise direk güneş ışığı vurmayan ama kuvvetli aydınlık bir ortamda bakılmalıdır. Filtreli sabah yada akşam güneşi alabilirler. Kalanşonuzu ister iç mekanda, ister dış mekanda yetiştirebilirsiniz. Hangisinde daha sağlıklı yetişir derseniz; Balkonlarda daha havadar bir ortam olduğu için dış mekan daha uygundur diyebilirim.

Kalanşo Sıcaklık İsteği

Kalanşo çiçeğinizin sağlıklı gelişebilmesi için ortam sıcaklığı 12-24°C arasında olmalıdır.  Yani ev ortamı sıcaklığı yeterlidir. Altı ve üstü sıcaklık değerleri bitkinizin gelişimini olumsuz etkiler. Özellikle sıcaklık değerinin uzun süreli  0°C altına düşmesi veya 40°C üstüne çıkması bitkinizin ölmesine sebep olabilir.

Kalanşo Nem İsteği

Kalanşo çiçeğinin nem ihtiyacı yoktur. Ev şartları nem oranı,  yani 40 ila 60 arası nem oranı  Kalanşoların sağlıklı gelişebilmesi için yeterlidir. Havanın fazla kuru olması yada nemli olması gelişimini çok fazla etkilemez. Fakat fazla kuru havalarda suyunu daha fazla vermeli, çok nemli zamanlarda ise suyunu azaltmalısınız. Çünkü Kalanşolar sukulent özelliklidir ve yapraklarında su tutma kapisitesine sahiptirler.

Kalanşo Sulama

Kalanşolar sukulent ailesindendir. Sukulentlerde olduğu gibi yapraklarında su tutma kabileyetleri vardır. Bu nedenle sulama yaparken aşırıya kaçmamalısınız. Toprağı kurudukça sulamasını yapabilirsiniz. Toprağının kuruması derken, saksının görünen üst yüzeyinden bahsetmiyorum.  Toprağa parmağınızı 3-4 cm batıracaksınız ve nemli mi değil mi değerlendirip, ona göre sulama yapmalısınız. Bu durum bitkilerin çoğunda geçerli bir yöntemdir. Şunu unutmayın! Bitkileri az sulama ile öldürmek çok zordur ama aşırı sulama ile çok kısa sürede öldürebilirsiniz.

Kalanşo Çoğaltma

Kalanşoları nasıl çoğaltabiliriz. Sanırım en kolay bölüm burası. Herhangi bir dalını kırıyorsunuz ve direk toprağa dikiyorsunuz. İşte bu kadar kolay! Kalanşo bu şekilde çok kolay çoğaltılabilir. Özellikle yılın belirli bir ayını beklemenize gerek yok. Herhanbi bir zamanda çoğaltma işlemini yapabilirsiniz.  Sonrasında normal bakımına devam edebilirsiniz.

Kalanşo Toprak İsteği

Kalanşo çiçeğinizin sağlıklı gelişimi için ona iyi drenejlı ve hava alabilen bir toprak hazırlamalısınız. İç mekanda bakacaksanız pomza taşı karışımlı kaliteli bir torf hazırlamanızı öneririm. A101, şok veya bilinmeyen yerlerden torf toprak almanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü ucuz satılan bu torfların siterilizasyonu tam olarak tamamlanmadığından, içinde zararlı maddeler olabiliyor. Bu da toprağının sineklenmesine ve böceklenmesine neden oluyor.

Peki hangi toprağı almalıyım derseniz; Çiçek Uzmanı isimli İnstagram sayfamdaki şu içeriğe bakabilirsiniz. Hangi Toprağı Almalıyım?

Kalanşo

Kalanşo Hastalıkları ve Zararlıları

Şimdi birazda hastalıklarından bahsetmek istiyorum. Kalanşo bakımı oldukça kolaydır. Fakat bir kaç hususa dikkat etmelisiniz.

Kalanşolarda kök ve dip kısım çürümeleri çok rastlanılan bir problemdir. Toprağı kuru olmadığı halde yapraklarda pörsüme, yumuşama olmuşsa bilin ki kökler çürümüştür.

Gereksiz yere sulama yüzünden ve iyi drene edilmeyen toprak yüzünden olur. Çürümenin erişmediği sağlam yerinden kesip yeniden dikerseniz çiçeğiniz hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam eder.

Diğer bir problem ise unlu bit problemi. Yetiştirenlerin en çok şikayet ettiği durum bu olsa gerek.

Sizlerde unlu bit problemi yaşıyorsanız, doğal yöntemleri kullanabilirsiniz. Sirke+su karışımı, oksijenli su, arap sabunu+su karışımı gibi bir karışım hazırlayarak çiçeğinize düzenli olarak fıs fıs yapabilirsiniz.. Eğer hiç bir şey fayda etmiyorsa zirai ilaca yönelmeniz gerekecektir.

Kalanşo

Kalanşo Çiçek Açtırma

İlk satın aldığınızda rengarenk çiçekleri ile dikkat çeken kalanşolar kısa bir süre sonra çiçeklerini döker ve sonradan ne yazık ki kolay kolay açmaz. Peki tekrar bol bol çiçek vermesi için ne yapmalısınız?

Kalanşolar genellikle yılda bir defa yaz sonu ile kış başı arasında tomurcuklanır. Ama o günlerde akşamları ışık yanan bir yerde bulunuyorsa asla tomurcuklanmaz. Çünkü Kalanşo’ya gündüz süresinin azalması çiçek açtırır. Eğer akşam ışığı yanan bir yerde bulunuyorsa, gündüz süresinin kısalmasını  anlayamaz ve  tomurcuklanmaya gitmez.

Eğer Kasım Aralık aylarında bitkinizde tomurcuklanma yoksa en az 12-13 saat tam karanlıkta olan bir yere alın, akşamdan sabaha tam karanlıkta kalsın ve sulamayı olabildiğince azaltın. Hatta ilk 15 gün hiç su vermeyin. Çiçeğinizde sararma, kuruma vb bir sorun yoksa  1 ay kadar su vermeyebilirsiniz. Yaklaşık 1 – 1,5 ay bu şekilde devam ederseniz çiçeğiniz tomurcuklanmaya başlayacaktır.

Tomurcuklanma oluştuğunda normal bakımına devam edebilirsiniz.

Genel olarak Kalanşo bakımı ile ilgili anlatacaklarım bunlar. Eğer sorularınız varsa yorum bölümünden sorabilirsiniz.

90+ çiçek isimleri ve bakımlarına ulaşmak için tıklayın!

Kalanşo bakımı ile ilgili hazırladığım video ise aşağıdaki gibidir. Umarım faydalı olur.

3 Yorum

Yorum Bırakın