Telgraf Çiçeği Bakımı (Kısa ve Detaylı Anlatım)

Telgraf çiçeği bakımı en kolay olan ev bitkilerinden biridir. Telgraf çiçeği ideal yetiştirme koşullarında, küçük beyaz, pembe veya mor çiçekler üretir.

Çabuk büyür ve çok güzel dekoratif yaprakları vardır. Asma sepet saksılarda harika görünürler. Telgraf çiçeğinin latince ismi: Tradescantia Zebrina’dır.

telgraf çiçeği fotoğrafı

Telgraf Çiçeği Bakımı (Hızlı Bakış)

Işık: Bol aydınlık, filtreli güneş işığı koşullarında büyür.

Su: Büyüme mevsiminde sulamayı sıklaştırın. Sulama arasında kurumasını bekleyin. Bitki uzun süre ıslak toprakta kalırsa kök çürümesine neden olur. Kışın sulama miktarını azaltın.

Sıcaklık: Normal oda sıcaklıklarında 10°C – 24°C arasında

Nem: Artan nem seviyelerini tercih eder, ancak normal koşullara tolerans gösterecektir.

Gübre: Yaz aylarında genel amaçlı bir gübre uygulayın.

Bakım İpuçları: Daha yoğun bir bitki oluşturmak için budama yapın. Yaşlı yapraklar kahverengileşebilir ve yaşlandıkça ölebilir, bitkinin taze görünmesini sağlamak için gerektiğinde bu zayıf yaprakları budayın.

Boy ve Büyüme Hızı: Hızlı büyüyor. İstenilen uzunluğu ve görünümü korumak için budayabilirsiniz.

Zehirlilik: Evcil hayvanlar için hafif derecede toksiktir.

Menşei: Meksika ve Orta Amerika.

Telgraf Çiçeği Bakımı (Detaylı Bakış)

Telgraf çiçeği bakımı, kolay bir bitki olsada, bazı gereksinimleri vardır. Detaylı olarak anlatmak gerekirse;

Işık

Işık ne kadar iyi olursa, Telgraf çiçeğinin ürettiği çiçekler ve renkli yapraklar o kadar fazla ve parlak olur. Doğrudan güneş, Telgraf çiçeğinin yapraklarındaki mor ve krem ​​renklerinin solmasına neden olur.

Öğlen güneşinin telgraf çiçeğinize direk vurmadığından emin olun, ancak sabah güneşinin yumuşak ışınları çiçeğinizin gelişimi için harika olucaktır.

Yarı gölge, filtreli güneş ışığı ve bol aydınlık bu bitkinin hayatta kalmasını ve büyümesini sağlamak için yeterlidir. Telgraf çiçeği yeterli ışık kaynağı alamazsaa, onu çok çekici yapan ve yaprak renklendirmesini kaybedebilir.

Telgraf çiçeğinizi yaz aylarında dışarı çıkarılabilirsiniz. Fakat doğrudan güneş ışığından uzak tutmalısınız.

Sulama

Telgraf çiçeğinin en önemli 2 kuralından biri sulamadır. Diğeri ise ışıktır. Sulamayı düzenli ve toprağı kurudukça yaparsanız çiçeğiniz gelişimine devam eder. Toprağın kuruyup kurumadığını anlamak için toprağa parmağınızı bastırın. 2 veya cm sonrası kurumuşsa sulama zamanı gelmiştir demektir.  Telgraf çiçeğinizin toprağı çok kuru kalırsa ve direk güneş alan bir ortamda bulundurulursa,  yaprakları bodurlaşır ve renklerini kaybeder.

Gübreleme

Çiçeğiniz büyüyünce ayda bir besin takviyesi yapabilirsiniz Azot bakımından yüksek bir bitki besini kullanmak, Telgraf çiçeğinizin daha renkli yapraklar üretmesine yardımcı olur.

Nem

Ortalamadan yüksek yani 60-65 ev nemine sahip olması, Telgraf çiçeğiniz için en iyisidir. Hava çok kuruysa,  yaprak uçları yanar ve kahverengiye döner.

Toprak

Telgraf çiçeğinizin toprağı iyi drenajlı ve iyi havalandırılmış olmalıdır. Eğer telgraf çiçeğinizin kabındaki toprak çok sert  görünüyorsa, bir miktar  perlit ekleyebilirsiniz.

Budama

Telgraf çiçeğinizi budamaktan çekinmeyin. Budama yaparken, bitkinin uzun saplarını bir yaprak düğümünün üstünde (yaprağın sapa tutturulduğu yerde) kesin. Kesilen gövdelerin tekrar çıkması biraz zaman alacaktır.

Çoğaltma

Telgraf çiçeğinizin çoğaltılmasının en kolay yolu, yaprakları dallarından kesip taze saksı toprağına ekmek, üzerine biraz su dökmek ve beklemek 😊

Zararlıları

Az miktar toksik  özelliği vardır. Telgraf çiçeğinin özsuyu yakıcıdır ve hem insanlarda hem de köpeklerde cilt tahrişlerine veya kızarıklıklara neden olabilir.

Telgraf çiçeği bakımı ile ilgili en çok merak edilenelri yazmaya çalıştım. Sizinde sorularınız varsa hemen alttaki konu altı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Gün içinde cevaplamaya çalışacağım.

5 Yorum

Yorum Bırakın