Tam 18 Tür Dua Çiçeği Bakımı (Calethea Bakımı)| Videolu Anlatım!

Bugünkü konuğum egzotik görünümlerinin yanı sıra, sabah açılıp, akşam kapanan hareketli yaprakları ile son yılların en popüler saksı çiçekleri arasında yer alan ‘’Dua Çiçeği’’

Şimdi bu içerikte sizlere Dua çiçeğinin bakımını anlatacağım ve içeriğin devamında göreceğiniz videoda tam 18 farklı tür Dua Çiçeği’ni, fiyatları ile birlikte tek tek göstereceğim ve  genel bakım bilgilerinden bahsedeceğim.

Videoda göreceğiniz Dua Çiçeklerinin sırasıyla isimleri;

1.Calathea Crocata 

2.Calathea Zebrina

3.Maranta

4.Calathea Roseopicta

5.Calathea Freddie

6.Calathea Pinstripe

7.Calathea Makoyana

8.Calathea Network Mosaik

9.Calathea Triostar

10.Calathea Lancifolia

11.Calathea Makoyana Kokodama

12.Calathea Orbifolia

13.Calathea Whitestar

14.Calathea Pictureta

15.Calethea Medallion

16.Calathea Warscewiczii

17.Calathea Silverstar

18.Calathea Leopardina

Dua çiçeği güneşin batması ve gecenin gelmesiyle beraber şeklini fiziksel olarak değiştirir ve yapraklarını dua eder gibi yukarı kaldırır.

Bu durum sanki dua eden bir kişinin ellerini andırdığından ismine Dua Çiçeği denmiştir.

Aşağıdaki videoda göreceğiniz üzere tüm türlerde bu bahsettiğim fiziksel değişim yaşanır.

Dua çiçeklerinin bakımı kolay denilse de oldukça hassas bitkilerdir. Bir kaç detaya özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Dikkat etmeniz gereken bu detayları sizlere 5 maddede anlatmak istiyorum.

1.İlk maddemiz Işık ihtiyacı  – Dua Çiçeğiniz yeterince ışık almalı.

Doğrudan gelen güneş ışığını sevmez. Dolaylı güneş ışığı alacağı bir pencerenin yanına, kenarına konumlandırmalısınız.

Direkt güneş ışığına maruz kalırsa yaprakları sıcaktan kurumaya başlar ve üzerinde lekeler çıkabilir. Hatta yaprak renginin canlılığını da kaybetmeye başlar. Egzotik bitkiler olduğundan soğuğa pek fazla dayanamazlar. Genellikle bulunduğu ortamda ideal sıcaklık 20-23 derece olması gerekir. Sıcaklığın 10 derece altına düştüğü yerlerde yapraklarında ve gövdesinde kurumalar başlar.

2. Maddemiz Sulama Ayarı:

Dua bitkisini toprağı kurumayacak şekilde sık sık sulamalısınız. Yani toprağın yüzeyi hafif kurumaya başladıysa sulayabilirsiniz. Bunun ayarını iyi yapmalısınız. Yaz döneminde sulanmaktan çok hoşlanır. Fakat kışın daha seyrek sulama ister.

İlkbahar ve yaz aylarında aktif olarak büyürken toprağı sürekli nemli tutabilirsiniz, ancak sonbahardan kış sonlarına kadar suyu biraz azaltmanız gerekir. Toprağı ne çok ıslak ne de çok kuru olmalı.

Eğer az sularsanız yaprakları kurumaya başlar, fazla sularsanız ise yapraklar sararır ve kökler çürümeye başlar.  Bu yüzden aşırıya kaçmadan yeteri kadar sulamalısınız.

3.Maddemiz Nem Durumu

Dua çiçekleri tropik iklim bitkisi oldukları için neme bayılırlar. Özellikle kışın evlerdeki ısıtma cihazları nedeniyle evin içindeki nem oranı oldukça düşer. Bu nedenle düzenli olarak yapraklara su fıs fıslayabilir ve temiz bezle yapraklarını silebilirsiniz.

Dua çiçeğinizin ışık ihtiyacını karşıladığınız halde yapraklarda kuruma ve sararma varsa ortam neminin az olduğunu  düşünebilirsiniz.

Ayrıca evinizde bir adet nem ölçer bulundurmanızı tavsiye ederim. Bu sadece bitkileriniz için değil sizi ve çocuklarınızın sağlığı içinde çok önemlidir. 50-60 tl ye alabileceğiniz bir nem ölçer ile evinizin nemini kontrol altında tutabilirsiniz.

4.Maddemiz Toprak Karışımı

Dua çiçeğinizi, sağlıklı kök gelişimi için nemi tutabilen, geçirgen bir toprağa dikmelisiniz.

En iyisi; işlenmiş, böcek ve yabancı ot tohumları içermeyen kaliteli bir torf satın almak. Sonrasında bu torfa  pomza taşı karıştırırsanız, geçirgen iyi drene edilmiş bir toprak hazırlamış olursunuz. .

5. Maddemiz Besin ihtiyacı

Topraktaki besin çok az olduğu Dua bitkinize ara ara besin takviyesi yapmanız gerekecektir.

Büyüme mevsimi boyunca yani  ilkbahardan sonbahara kadar yeşil ev bitkileri için genel bir bitki besini kullanabilirsiniz.

Bitkinizin köklerinin yanmaması için besin vermeden önce toprağının nemli olduğundan emin olmalısınız.

Şimdi birazda Dua çiçeğinin bakımında karşılaşılan sorunlardan ve çözümlerinden bahsedelim.

Dua çiçeğimin yaprakları kıvrılması

Dua çiçeğinin yapraklarının kıvrılması az sulandığına işaret eder. Bitkimiz su ihtiyacını yapraklarını buruşturarak belli eder. Düzenli bir sulama ile bitki kolayca eski sağlığına kavuşacaktır.

Dua çiçeğimin yaprakları sarardı?

Dua çiçeğinin yapraklarının sararması çok fazla sulandığına işaret eder. Sulama dönemleri arasındaki zamanı uzatmanız sağlığın kavuşması açısından önemlidir.

Dua Çiçeğimin üzerinde siyah noktalar oluştu?

Dua çiçeklerinin yapraklarında siyah noktalar oluşması sulama suyunuzun kalitesi ile alakalıdır. İçme suyu kullanarak sulamanız bitkinin sağlıklı gelişimini destekleyecektir.

Evet Dua çiçeği ile bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli faktörler benim açımdan bunlar.

Sorularınız varsa yorum bölümünden iletebilirsiniz.

 

Yorum Bırakın